Recept
Mat är en stor del av egenvården för dig med diabetes och en viktig del i en bra hälsa. Här finner du massvis av goda recept speciellt anpassade för dig som lever med diabetes.
-
Zucchinigratäng med dill och lingon
En fräsch och lättlagad gratäng som piggar upp det mustiga köttet Använd gärna fina lokala råvaror.
-
Päronmousse med rostade hasselnötter
En underbart len mousse med krispiga hasselnötter, använd mogna päron! Här har jag använt agar agar som förtjockningsmedel, men det går lika bra med gelatin. Agar agar är vegetabiliskt och utvinns ur alger.
-
Ugnsrostad brysselkål med svamp och balsamvinäger
Ett enkelt och smakrikt tillbehör som passar till det mesta och får även den mest inbitne kålskeptiker att omvändas.
-
Spenatpannkaka
Spenatpannkakor är jättebra utflyktsmat,Man får med proteiner med äggen, fibrer och vitaminer med spenaten. Man kan fylla dem och rulla ihop dem eller bara äta dem som de är med något gott tillbehör som morotsstavar, cocktailtomater, ostkuber och kanske ett kycklinglår om man har hungriga barn!g än till en vanlig pannkakssmet för att göra pannkakorna matigare.
-
Morotssoppa med röda linser och rostade rågsmulor
Soppa är härligt och värmande. Man kan förbereda den i förväg och bara värma på när det är dags att äta. Jag försöker göra matiga soppor som mättar gott och har mycket nyttiga fibrer. Det blir ofta en morotssoppa av något slag. Morötter är närings- och fiberrika, de finns alltid i affären och så har de ju en så vacker färg. I det här receptet lägger jag till lite linser för att göra soppan fylligare och så strösslar jag med lite osötade rågbrödssmulor som jag har fräs i lite smör. Det blir en härlig konsistens i munnen med det krispiga och den lena soppan. Jag smakar gärna av med lite citronsaft eller prova med lite pressad apelsin. En klick yoghurt i varje soppskål är som pricken över i:t. Servera gärna en god och matig sallad till soppan. Och kanske vill man ha en liten efterrätt som en nyttig ugnspannkaka eller kesoplättar med lite bär till?
-
Kikärtssoppa med stekt ägg
Ibland är man sugen på soppa och då får den gärna vara näringsrik och mättande. Och ibland ska det gå fort också! Då är det här receptet utmärkt. Kikärtor innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler. Och det är lätt att ha en burk hemma i skafferiet att ta fram när det kniper eller när lusten faller på!
-
Power-Smoothie
Passar bra till frukost eller mellanmål.
-
Gårdagens ris och gryn
Fullkornsris tar lite längre tid att koka än polerat ris. Så jag passar på när jag ändå är igång och kokar ibland lite mer än vad vi äter upp. Jag sparar alltid det som blir över i små byttor i kylen. Både ris och matgryn. Det håller sig flera dagar i kylskåpet. Det passar väldigt bra att ta fram och göra en helt ny rätt av. Det kan bli en smarrig efterrätt eller ett mellanmål. Eller så drygar jag ut en sallad. En av våra favoriter är den här, att göra en egen ”risi-frutti” med smak av apelsin och kanel.
-
Frukostgröt
Frukost är ju dagens viktigaste måltid sägs det! Det är ju viktigt i alla fall att få en bra start på dagen. Bibben har inte varit någon storätare men har börjat äta mer och mer. Vi försöker undvika alltför snabba kolhydrater och vi försöker också variera oss lite. Ibland blir det macka på ett fullkornsbröd eller något rågsurdeg. Vi tycker att det finns mycket bra bröd i affären. Jag letar efter osötat, surdeg och fullkorn. När det kommer till pålägg så blir det ost , leverpastej någon skinka gärna med lite gurka, tomat eller paprika Ett kokt ägg är jättebra om man har aptit att fylla ut med. Ibland så gör vi bara omelett eller snarare äggröra. Det finns massor med muslisorter och grötblandningar man kan köpa färdigt. Jag gör en egen blandning som innehåller lite mindre snabba kolhydrater mer proteiner och fibrer. Och så är den jättegod. Servera gärna med lite bär. Glöm inte att spara gröt som eventuellt blir över. Den är jättegod att steka som små grötplättar i lite smör; till mellanmål på eftermiddagen eller till frukost nästa dag!
-
Aubergineskivor med getost och valnötter
Gott som det är eller som tillbehör.
-
Små vita bönor med zucchini och citron
Varför inte göra en enkel och smakrik sallad på bönor.
-
Chakchouka
Chakchouka är ursprungligen en nordafrikansk gryta som har haft stor spridning till mellanöstern och även södra europa. Basen är tomater, paprika och lök som man steker ihop till en tjock sås.
-
Smörstekt vitkål
Kål är en härlig grönsak; den finns i många varianter. Den mycket vanliga vitkålen kan man med några enkla grepp förvandla till en riktig delikatess. Vi gör ofta den här kålen; både på sommaren och på vintern. Och den gillas av alla!
-
Broccoli x 2
Broccoli är otroligt nyttigt, med massor av fibrer, vitaminer och mineraler. Det finns mycket man kan göra med broccoli: man kan gratinera i ugnen med ost, koka och mosa med lite smör och creme fraiche, woka eller så kan man också äta den rå. Ett av de enklaste och godaste sätten att servera broccoli är att krama den tycker vi!
-
Vitbönsburgare
Bönor innehåller mycket fibrer och proteiner. De är energirika men ger, med sina långsamma kolhydrater, ett jämnt blodsocker. Och det vill vi gärna! Att lägga i lite kokta bönor i en sallad eller en gryta är en förträfflig idé. Både för smak, plånbok och blodsocker. Bönor är helt enkelt goda, billiga och nyttiga!
-
Grönt ärtmos
Ett paket gröna ärtor i frysen är toppen; det går så fort att tillaga. När man har tröttnat på enbart kokta gröna ärtor kan man prova detta recept med ärtor som man mosar till en konsistens man (särskilt barnen) gillar och tillsätter lite olivolja, citron, basilika och kanske lite parmesanost eller crème fraîche.
-
Grönkålschips
Istället för vanliga potatischips som har både mycket kolhydrater och fett och kan ställa till det för blodsockret så kan man göra grönkålschip. Grönkål är en riktig supergrönsak och chipsen passar både till fredagsmys och som ett skojigt tillbehör till stekt fisk, kött eller kyckling.
-
Avokado-yoghurtsås
Avokado är en riktig superfrukt! Den innehåller mycket vitaminer, mineraler, nyttiga fettsyror och antioxidanter. Jag brukar skiva ner den i sallad, eller bara mosa den med lite citron eller så gör jag en yoghurtsås som tillbehör till både kött och fisk eller några goda grönsaksbiffar. Den blir härligt len och fluffig och även svårlurade grönsaksskeptiker låter sig förföras!
-
Blomkålsris
Goda och nyttiga tillbehör i form av olika grönsaker, gärna med olika konsistens och färg, ger en härlig måltidstallrik. Det är kul när det finns nya saker att upptäcka både för ögat och gommen. Att riva blomkålen och koka den i några minuter ger ett tillbehör som ser ut som ris, och kan vara ett härligt alternatv särskilt om man vill undvika mycket kolhydrater. Och så går det ju så fort!
-
Glutenfria havrerutor
Snabbakade havrerutor som du även kan använda som korvbröd.
-
Ugnsrostade grönsaker x3
Att ugnsrosta grönsaker och rotfrukter är enkelt och gott. Man kan blanda efter tycke och smak. Man kan krydda lite eller mycket. Vitlök, paprika, örtkryddor och så vidare. Variationerna är oändliga. En av våra favoriter är aubergine och tomater med lite balsamvinäger, vitlök och fetaost.
-
Spenat- och linsröra
Spenat och linser är en fin kombination både i smak och konsistens. Dessutom är de båda riktigt nyttiga! Näringsrika och fulla med fibrer. Den här krämiga röran serverar vi gärna till små biffar, grillad kyckling eller till fina stekta fiskfiléer.
-
Resebröd/Stekpannebröd glutenfritt
Ta med de torra ingredienserna i en plastpåse och blanda i vätskan strax innan du skall grädda brödet.
-
Morötter x 2
Morötter är söta och goda, de kostar inte så mycket och finns alltid i affären. Man kan riva ner en morot nästan lite var som helst; i köttfärsen, i salladen , i en soppa eller så äter man dem råa.
-
Krämig mathavre
Havre är ett av våra mest näringsrika sädesslag och innehåller också mycket fibrer. Mathavre är en fullkornsprodukt från vårt närområde och vi använder den gärna som variation till ris, pasta och andra gryner, som tillbehör till kött, fisk eller en härlig grönsaksgratäng. Den smakar utmärkt att koka och äta rätt upp och ner; men man kan också spetsa den med lite god ost och göra den lite krämig och len, som i det här receptet.
-
Glutenfria Tortillas/Tunnbröd/Stekpannebröd
Det är lättast att rulla brödet om du kavlar tunt. Färdiggräddat bröd fungerar bra som pizzabotten.
-
Saftigt och glutenfritt surdegsbröd
Ett saftigt, smakrikt och hållbart bröd. Surdeg kan ge långsammare blodsockersvar.
-
Äppel-cookies
Ibland hinner man inte baka och ibland vill man ha ett snabbt mellanmål. Ibland vill man bjuda på något lite nyttigare men som ser festligt ut. Då kan man göra dessa äppel-cookies, som barnen tycker är jättekul att pynta. Låt fantasin flöda!
-
Glutenfri spenatpaj
God paj med spenat.
-
Glutenfri, grov pannkaka
Pannkaka är gott efter en lätt soppa eller som middag tillsammans med råkost. Pannkakor kan frysas in för att senare ha som mellanmål tillsammans med frukt eller en bit grönsak.
-
Zucchinibiff
Mer grönsaker och därmed mer fibrer är ett bra sätt att balansera blodsockret. Ibland känner jag att jag vill skoja till det och har tid: t ex om man har något i ugnen som tillagas. Då kan man passa på att göra dessa smarriga zucchiniplättar. Men de är så goda att man gärna kan äta dem som en hel måltid, kanske med en god sallad och yoghurtsås.
-
Hemmagjord nutella
Hemmagjord nutella, lätt att göra själv och gott att ha i kylen.
-
Pepparbakad morot
Rotfrukter får ofta spela andrafiolen i köket, och det är sällan moroten har huvudrollen. Men det vill kocken Peter Olsson ändra på.Här bjuder han på en pepparbakad morot.
-
Torrostade mandlar
Gott och enkelt, med liten påverkan på blodsockret.
-
Jordnötssmör
Jordnötssmör är så enkelt att göra så det finns ingen anledning att köpa. Om du trots det vill köpa i affären: även de sorter med en liten smula socker har en bra fettkvalitet med få kolhydrater.
-
Exotisk päronsallad med rostade pinjenötter
Hösten är fantastisk - naturen är mättad av färger och dofter, och träden fulla med frukt. Päron är en av favoriterna.
-
Dillmajonnäs
Enkelt och gott ska det vara
-
Råstekt blomkål
Enkelt och gott ska det vara
-
Rödbetspicklad lök
Enkelt och gott ska det vara
-
Bakad pumpa
Enkelt och gott ska det vara
-
Helbakad palsternacka
Enkelt och gott ska det vara
-
Rotselleripuré
Enkelt och gott ska det vara
-
Aioli
Hösten är perfekt för skaldjur. Gör en enkel aioli som tillbehör.
-
Saras inlagda jordgubbar
Säsongens råvara
-
Vinägerstekt cheriepotatis med kruspersilja och smetana
Den perfekta sommarmaten
-
Creme på gula ärtor med mejram och senap
Den perfekta sommarmaten
-
Limemarinerad sallad med avokado och dill
Den perfekta sommarmaten
-
Pocherat ägg och grillat fröbröd
Enkla läckerheter till påskfesten
-
-
-
-
Morotsbiffar
Dessa enkla vegobiffar gör du med riven morot och halloumi. Och så en fräsch myntatsatsiki till det samt klyftpotatis eller bulgur.
-
Rotfrukter på plåt
Enklare tillagning får man leta efter. Ugnsrostade rotfrukter som blandas med linser i en härlig dressing. Toppa till sist alltihop med klickar av getost.
-
-
-
-
Saag paneer – indisk spenatgryta med halloumi
Saag” betyder blad och ”paneer” ost. Egentligen ska det vara en speciell indisk ost, men här kör jag med halloumi – eller eldost, som är den svenska varianten av halloumi.
-
Bakad grillost i grönsaksbädd
Rätt som du svänger ihop på tio minuter, sedan sköter den sig själv i ugnen. Dessutom fyller den nästan hälften av dagens behov av grönsaker, 200 av 500 gram, det gillar vi!
-
Gnocchigratäng
Tillagningen tar 10 minuter, sedan skjuts in i ugnen! Bönor ihop med grova grönsaker gör den här krämiga gratängen fiberrik för ett långsammare blodsockersvar.
-
Krämig blomkålssoppa med citron och za'atar
Frysta grönsaker, en räddare i vardagen! Du får effektiv tid i köket med minimalt av hackande och disk. Vita bönor ger soppan extra krämighet och blodsockersmarta fibrer.
-
Fullkornspasta med rostad tomatsås toppad med mozzarella och friterad kapris
Den rostade tomatsåsen får en så mustig smak. Servera med en generös bönsallad.
-
Green goddesshummus
En perfekt röra som passar både på grovt bröd och som kall sås.
-
Tofu Stir Fry
Snabbt stekta grönsaker och tofu i en härlig woksås serveras till lite gryn. Här i form av svart quinoa. Även fullkornsris är gott till.
-
Ugnsrostade blomkålsstekar
Serveras på fetaostkräm med en smakrik avokado-tomatsalsa till. Ett grovt bröd är gott att sleva upp såsen med.
-
Fifty-fifty: Köttfärs och Quorn
Med smarta knep blir klassikern spagetti och köttfärssås hur hälsosam och välbalanserad som helst. I stället för att tänka ”antingen eller” när det kommer till kött är det fiffigt att byta ut en del kött mot quorn. Då får du nytta av den så kallade köttfaktorn som förbättrar järnupptaget.
-
Tabouli
Tabouli är något av det godaste jag vet. En fräsch och syrlig sallad som är en riktig smakförhöjare till de flesta maträtter.
Gå med i Svenska Diabetesförbundet du också – tillsammans blir vi starkare!