Recept
Mat är en stor del av egenvården för dig med diabetes och en viktig del i en bra hälsa. Här finner du massvis av goda recept speciellt anpassade för dig som lever med diabetes.
-
Rostad och glutenfri müsli
Gör gärna egen glutenfri müsli så kan du själv använda ingredienser som passar dig. Rosta gärna för den goda smakens skull eller blanda ingredienserna direkt i en burk.
-
Kikärtssoppa med stekt ägg
Ibland är man sugen på soppa och då får den gärna vara näringsrik och mättande. Och ibland ska det gå fort också! Då är det här receptet utmärkt. Kikärtor innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler. Och det är lätt att ha en burk hemma i skafferiet att ta fram när det kniper eller när lusten faller på!
-
Fisksoppa med zucchini och kräftstjärtar
Soppa är härlig mat; värmande och god. Vi vill gärna att den ska vara mättande och full med nyttigheter. Här kommer ett recept på en fin grön fisksoppa där jag har ”gömt” zucchinin och en del av ärtorna, genom att mixa soppan innan jag har i fiskbitarna. Egentligen kan man använda vilka grönsaker som helst som man har hemma och barnen gillar. Prova er fram tillsammans!
-
Gårdagens ris och gryn
Fullkornsris tar lite längre tid att koka än polerat ris. Så jag passar på när jag ändå är igång och kokar ibland lite mer än vad vi äter upp. Jag sparar alltid det som blir över i små byttor i kylen. Både ris och matgryn. Det håller sig flera dagar i kylskåpet. Det passar väldigt bra att ta fram och göra en helt ny rätt av. Det kan bli en smarrig efterrätt eller ett mellanmål. Eller så drygar jag ut en sallad. En av våra favoriter är den här, att göra en egen ”risi-frutti” med smak av apelsin och kanel.
-
Kokos-curry kyckling
Asiatisk mat är en stor favorit hos Bibben. Helst thai! Men att köpa hem mat från en thai restaurang eller äta ute är en riktigt stor utmaning. Det finns ofta mycket socker i maten; där man minst anar det, rätterna kan vara mycket feta och det vita riset jobbar som en kolhydratraket. Det blir svårt att balansera blodsockret. Här kommer ett enkelt recept på ugnsbakade kycklingdelar i en härligt krämig kokoscurrysås och man kan ju själv reglera kryddningen. Att låta ugnen jobba med huvudnumret medan man gör goda tillbehör är väldigt smidigt. Välj några goda tillbehör med nyttiga fibrer; gärna med vackra gröna färger som kompletterar kycklingen. Till exempel ärtor, gröna bönor, lite lättstekt spenat eller morötter. Jag tänker: lite mer roliga grönsaker ger ett mycket jämnare blodsocker. Till curry vill man ofta ha ris; vi väljer helst en fullkornsvariant. Det finns numer att köpa både fullkornsbasmatiris och fullkornsjasminris som passar fint till asiatisk mat. Jättegott!
-
Ungersk kycklinggryta
Vi gillar kyckling i vår familj och försöker hitta nya sätt att tillaga den på. Detta är ett mycket enkelt vardagsrecept där kycklingen får brässera på svag värme och blir mer kokt än stekt. Tomat och paprika i såsen gör det härligt sött och syrligt på samma gång. Till den färdiga rätten kan man servera pasta, fullkornsbulgur, fullkornsris eller prova några matgryn; tex mathavre med lite ost i. En gurksallad och kanske också lite riven skållad vitkål passar fint till.
-
Glutenfri gröt
Recept på grötar finns nästan alltid på förpackningen. Idag äter de flesta med celiaki ren/specialbehandlad havre och då är havregrynsgröt ett gott och näringsrikt alternativ. För den som tycker om grova grötar är det ofta fördelaktigt att blanda ner linfrön, solroskärnor, sesamfrön eller lite fibrex i gröten.
-
Glutenfri limpa
Glutenfritt bröd kan göras som limpor. Man kan också klappa ut degen i en långpanna och skära i fyrkanter eller att klicka ut degen till "bullar".
-
Glutenfria portionsbröd i trekanter
Obs! Endast för de som använder ren havre
-
Glutenfria morotsbullar
Små frallor med smak av morot.
-
Glutenfria scones
Scones går snabbt att göra men kan även förberedas dagen innan.
-
Glutenfria havrerutor
Snabbakade havrerutor som du även kan använda som korvbröd.
-
Glutenfria tekakor
Baka glutenfria tekakor och bjud på en kopp te.
-
Glutenfri filmjölkslimpa
Filmjölkslimpa som inte behöver jäsa.
-
Glutenfritt hamburgerbröd
Receptet går även att använda om du vill baka tekakor, baguetter eller korvbröd
-
Resebröd/Stekpannebröd glutenfritt
Ta med de torra ingredienserna i en plastpåse och blanda i vätskan strax innan du skall grädda brödet.
-
Glutenfria Tortillas/Tunnbröd/Stekpannebröd
Det är lättast att rulla brödet om du kavlar tunt. Färdiggräddat bröd fungerar bra som pizzabotten.
-
Saftigt och glutenfritt surdegsbröd
Ett saftigt, smakrikt och hållbart bröd. Surdeg kan ge långsammare blodsockersvar.
-
Glutenfri spenatpaj
God paj med spenat.
-
Glutenfri, grov pannkaka
Pannkaka är gott efter en lätt soppa eller som middag tillsammans med råkost. Pannkakor kan frysas in för att senare ha som mellanmål tillsammans med frukt eller en bit grönsak.
-
Zucchinibiff
Mer grönsaker och därmed mer fibrer är ett bra sätt att balansera blodsockret. Ibland känner jag att jag vill skoja till det och har tid: t ex om man har något i ugnen som tillagas. Då kan man passa på att göra dessa smarriga zucchiniplättar. Men de är så goda att man gärna kan äta dem som en hel måltid, kanske med en god sallad och yoghurtsås.
-
Brownie toppad med rostad kokos
Slå luft i äggvitorna tills de är så styva att du kan vända bunken upp och ner. Brownien lyfter med luften i marängen – då behövs inget mjöl.
-
Frölimpa
Otroligt saftig och lättbakad limpa med lite kolhydrater. Ett tips! Skiva upp limpan och frys in. Ta fram och tina en skiva precis när du ska äta så smakar den som nygräddad
-
Tunnbröd i stekpanna
På bara några minuter steker du dessa härliga bröd i en vanlig stekpanna. Gott till frukost och mellis – eller använd dem som pizzabotten och toppa med dina favoritsmaker.
-
Fröknäcke
Knaprigt knäckebröd fyllt av nyttiga, fiberrika frön – och knappt några kolhydrater, bara 1,25 gram per bit. Fröknäcke är lika gott med pålägg till frukosten som ihop med en god delikatessost, eller som snacks i stället för chips.
-
Snabba frukostfrallor
Saftiga, mjuka frallor som inte behöver jäsa. Lättbakade godingar till hela familjen som bara tar 20 minuter att baka – inklusive gräddningen. Utmärkta att baka och fylla frysen med.
-
-
Gå med i Svenska Diabetesförbundet du också – tillsammans blir vi starkare!