Recept
Mat är en stor del av egenvården för dig med diabetes och en viktig del i en bra hälsa. Här finner du massvis av goda recept speciellt anpassade för dig som lever med diabetes.
-
Rostad och glutenfri müsli
Gör gärna egen glutenfri müsli så kan du själv använda ingredienser som passar dig. Rosta gärna för den goda smakens skull eller blanda ingredienserna direkt i en burk.
-
Power-Smoothie
Passar bra till frukost eller mellanmål.
-
Frukostgröt
Frukost är ju dagens viktigaste måltid sägs det! Det är ju viktigt i alla fall att få en bra start på dagen. Bibben har inte varit någon storätare men har börjat äta mer och mer. Vi försöker undvika alltför snabba kolhydrater och vi försöker också variera oss lite. Ibland blir det macka på ett fullkornsbröd eller något rågsurdeg. Vi tycker att det finns mycket bra bröd i affären. Jag letar efter osötat, surdeg och fullkorn. När det kommer till pålägg så blir det ost , leverpastej någon skinka gärna med lite gurka, tomat eller paprika Ett kokt ägg är jättebra om man har aptit att fylla ut med. Ibland så gör vi bara omelett eller snarare äggröra. Det finns massor med muslisorter och grötblandningar man kan köpa färdigt. Jag gör en egen blandning som innehåller lite mindre snabba kolhydrater mer proteiner och fibrer. Och så är den jättegod. Servera gärna med lite bär. Glöm inte att spara gröt som eventuellt blir över. Den är jättegod att steka som små grötplättar i lite smör; till mellanmål på eftermiddagen eller till frukost nästa dag!
-
Glutenfri gröt
Recept på grötar finns nästan alltid på förpackningen. Idag äter de flesta med celiaki ren/specialbehandlad havre och då är havregrynsgröt ett gott och näringsrikt alternativ. För den som tycker om grova grötar är det ofta fördelaktigt att blanda ner linfrön, solroskärnor, sesamfrön eller lite fibrex i gröten.
-
Glutenfri limpa
Glutenfritt bröd kan göras som limpor. Man kan också klappa ut degen i en långpanna och skära i fyrkanter eller att klicka ut degen till "bullar".
-
Glutenfria portionsbröd i trekanter
Obs! Endast för de som använder ren havre
-
Glutenfria morotsbullar
Små frallor med smak av morot.
-
Glutenfria scones
Scones går snabbt att göra men kan även förberedas dagen innan.
-
Glutenfria tekakor
Baka glutenfria tekakor och bjud på en kopp te.
-
Glutenfri filmjölkslimpa
Filmjölkslimpa som inte behöver jäsa.
-
Glutenfritt hamburgerbröd
Receptet går även att använda om du vill baka tekakor, baguetter eller korvbröd
-
Saftigt och glutenfritt surdegsbröd
Ett saftigt, smakrikt och hållbart bröd. Surdeg kan ge långsammare blodsockersvar.
-
Hemmagjord nutella
Hemmagjord nutella, lätt att göra själv och gott att ha i kylen.
-
Jordnötssmör
Jordnötssmör är så enkelt att göra så det finns ingen anledning att köpa. Om du trots det vill köpa i affären: även de sorter med en liten smula socker har en bra fettkvalitet med få kolhydrater.
-
Ceviche på kolja med limebasilika, chili och forellrom
Den perfekta sommarmaten
-
Pocherat ägg och grillat fröbröd
Enkla läckerheter till påskfesten
-
Restomelett
Att komma hem när det finns restplock kvar i kylen är lyx! På temat lyx och rest kommer här restomeletter som alltid funkar som mellanmål, som liten lunch, som frulle och som picknick. Bara att fylla med din lyxrest!
-
Lingonsmoothie med kardemumma och kokos
Kan serveras antingen som smoothie eller som en krämig bowl som äts i skål med sked. Vill du äta en bowl, uteslut havredrycken, frys gärna bananen i förväg för extra krämighet och toppa med granola. Bönor i smoothien är smart – de är fullproppade med näring och fibrer som ger ett långsammare blodsockersvar.
-
Havremuffins med rödbeta och kakao
Kan även göras i en större ugnsform och serveras då ljumma med en klick kvarg till. De kan även vara bästa mellanmålet – fungerar så bra till eftermiddagskaffet, går fint att frysa och är praktiska att ha med sig i väskan!
-
Övernattad havre med äpple & kanel
Världens bästa frukost som står klar i kylskåpet när du vaknar. Lyx! Havregryn som får svälla i kall vätska får lägre GI jämfört med kokad havregrynsgröt. Med proteinrik kvarg och nötter blir det en fullträff.
-
Sötpotatistortilla med kanel & ingefära
Gör en stor form till helgens mysfrukost och ät med ugnsrostade grönsaker. Spara det som blir över i kylen och ha färdigt mellanmål nästa dag. Då med retrograderad stärkelse* som både ger nyttig prebiotika och långsammare kolhydrater. Prebiotika är fibrer i maten som inte bryts ner under matspjälkningen, utan följer med till tjocktarmen där de fungerar som näring till tarmbakterierna för en god tarmflora.
-
Äggröra med banan och hallon
Att servera äggröra med bär är en överraskande bra smakkombo – testa!
Gå med i Svenska Diabetesförbundet du också – tillsammans blir vi starkare!