Recept
Mat är en stor del av egenvården för dig med diabetes och en viktig del i en bra hälsa. Här finner du massvis av goda recept speciellt anpassade för dig som lever med diabetes.
-
Rostad och glutenfri müsli
Gör gärna egen glutenfri müsli så kan du själv använda ingredienser som passar dig. Rosta gärna för den goda smakens skull eller blanda ingredienserna direkt i en burk.
-
Bananplättar
En banan och ett ägg kan bli ett underbart litet mellanmål. Gör små fina plättar i ett nafs och använd gärna lite mognare bananer som är lätta att mosa och även är lite sötare i smaken.
-
Spenatpannkaka
Spenatpannkakor är jättebra utflyktsmat,Man får med proteiner med äggen, fibrer och vitaminer med spenaten. Man kan fylla dem och rulla ihop dem eller bara äta dem som de är med något gott tillbehör som morotsstavar, cocktailtomater, ostkuber och kanske ett kycklinglår om man har hungriga barn!g än till en vanlig pannkakssmet för att göra pannkakorna matigare.
-
Matiga muffins
När det är dags för utflykt så gör jag gärna matiga muffins; som i självaverket inte alls är muffins. Det är snarare en äggsmet som jag fyller med olika godsaker som skinka, ost, soltorkade tomater, spenat… ja; beroende på vad jag har hemma och sedan så gräddar jag alltihop i små muffinsformar i ugnen. Därav namnet! Det är väldigt gott och praktiskt att ha med sig i matsäcken.
-
Power-Smoothie
Passar bra till frukost eller mellanmål.
-
Glutenfri limpa
Glutenfritt bröd kan göras som limpor. Man kan också klappa ut degen i en långpanna och skära i fyrkanter eller att klicka ut degen till "bullar".
-
Glutenfria portionsbröd i trekanter
Obs! Endast för de som använder ren havre
-
Glutenfria morotsbullar
Små frallor med smak av morot.
-
Glutenfria scones
Scones går snabbt att göra men kan även förberedas dagen innan.
-
Glutenfria havrerutor
Snabbakade havrerutor som du även kan använda som korvbröd.
-
Glutenfria tekakor
Baka glutenfria tekakor och bjud på en kopp te.
-
Glutenfri filmjölkslimpa
Filmjölkslimpa som inte behöver jäsa.
-
Glutenfritt hamburgerbröd
Receptet går även att använda om du vill baka tekakor, baguetter eller korvbröd
-
Saftigt och glutenfritt surdegsbröd
Ett saftigt, smakrikt och hållbart bröd. Surdeg kan ge långsammare blodsockersvar.
-
Glutenfri, grov pannkaka
Pannkaka är gott efter en lätt soppa eller som middag tillsammans med råkost. Pannkakor kan frysas in för att senare ha som mellanmål tillsammans med frukt eller en bit grönsak.
-
Restomelett
Att komma hem när det finns restplock kvar i kylen är lyx! På temat lyx och rest kommer här restomeletter som alltid funkar som mellanmål, som liten lunch, som frulle och som picknick. Bara att fylla med din lyxrest!
-
Sötpotatistortilla med kanel & ingefära
Gör en stor form till helgens mysfrukost och ät med ugnsrostade grönsaker. Spara det som blir över i kylen och ha färdigt mellanmål nästa dag. Då med retrograderad stärkelse* som både ger nyttig prebiotika och långsammare kolhydrater. Prebiotika är fibrer i maten som inte bryts ner under matspjälkningen, utan följer med till tjocktarmen där de fungerar som näring till tarmbakterierna för en god tarmflora.
-
3 X popcorn
Här var det fullkorn! Om det är något vi alla minns från första lektionen på dietistprogrammet så är det att popcorn är fullkorn, och att fullkorn är nyttigt. Sådan kunskap fäster ju lätt! Världens bästa snacks, här med tre goda smaksättningar.
-
Äggröra med banan och hallon
Att servera äggröra med bär är en överraskande bra smakkombo – testa!
-
Äppelmuffins på bönor
Matiga muffins som mättar bra och ett kul sätt att få i sig bönor.
-
Citrus med grekisk yoghurt och pannrostad granola
Friskt mellanmål eller en hälsosammare dessert. Självklart kan du ta granola som du har hemma, men har du ingen går det fort att göra den här lilla satsen.
-
Gå med i Svenska Diabetesförbundet du också – tillsammans blir vi starkare!