Recept
Mat är en stor del av egenvården för dig med diabetes och en viktig del i en bra hälsa. Här finner du massvis av goda recept speciellt anpassade för dig som lever med diabetes.
-
Vildsvinsstek
I dag är det ganska lätt att få tag på vildsvin, och det är ett magert och smakrikt kött. Även om man inte är fler än fyra på middag så bör man ta en stek på minst 1–1,5 kg, det blir bättre resultat. Och rester är underbart!
-
Zucchinigratäng med dill och lingon
En fräsch och lättlagad gratäng som piggar upp det mustiga köttet Använd gärna fina lokala råvaror.
-
Rostad och glutenfri müsli
Gör gärna egen glutenfri müsli så kan du själv använda ingredienser som passar dig. Rosta gärna för den goda smakens skull eller blanda ingredienserna direkt i en burk.
-
Päronmousse med rostade hasselnötter
En underbart len mousse med krispiga hasselnötter, använd mogna päron! Här har jag använt agar agar som förtjockningsmedel, men det går lika bra med gelatin. Agar agar är vegetabiliskt och utvinns ur alger.
-
Bananplättar
En banan och ett ägg kan bli ett underbart litet mellanmål. Gör små fina plättar i ett nafs och använd gärna lite mognare bananer som är lätta att mosa och även är lite sötare i smaken.
-
Ugnsrostad brysselkål med svamp och balsamvinäger
Ett enkelt och smakrikt tillbehör som passar till det mesta och får även den mest inbitne kålskeptiker att omvändas.
-
Avokado-chokladglass
Glass på avokado, kan det vara gott? Prova, du kommer bli förvånad!
-
Spenatpannkaka
Spenatpannkakor är jättebra utflyktsmat,Man får med proteiner med äggen, fibrer och vitaminer med spenaten. Man kan fylla dem och rulla ihop dem eller bara äta dem som de är med något gott tillbehör som morotsstavar, cocktailtomater, ostkuber och kanske ett kycklinglår om man har hungriga barn!g än till en vanlig pannkakssmet för att göra pannkakorna matigare.
-
Matiga muffins
När det är dags för utflykt så gör jag gärna matiga muffins; som i självaverket inte alls är muffins. Det är snarare en äggsmet som jag fyller med olika godsaker som skinka, ost, soltorkade tomater, spenat… ja; beroende på vad jag har hemma och sedan så gräddar jag alltihop i små muffinsformar i ugnen. Därav namnet! Det är väldigt gott och praktiskt att ha med sig i matsäcken.
-
Grön gazpacho
Massor med gröna vitaminer i en läcker liten kall soppa. Perfekt att ha på buffébordet och går att förbereda i god tid!
-
Vattenmelonbål med grönt te och lime
En fräsch och somrigt läskande bål som du kan välja att spetsa med alkohol eller inte.
-
Mandelpizza
Pizza är en storfavorit i de flesta familjer; för att hitta ett bättre alternativ än vanligt vetemjöl som ger ett stort kolhydratpåslag och påverkar blodsockret mycket, så har vi provat oss fram med olika mjölblandningar som fullkorn, graham och rågmjöl bland andra. Jag har även bakat pizzabotten på blomkål. Det blir också riktigt gott.
-
Morotssoppa med röda linser och rostade rågsmulor
Soppa är härligt och värmande. Man kan förbereda den i förväg och bara värma på när det är dags att äta. Jag försöker göra matiga soppor som mättar gott och har mycket nyttiga fibrer. Det blir ofta en morotssoppa av något slag. Morötter är närings- och fiberrika, de finns alltid i affären och så har de ju en så vacker färg. I det här receptet lägger jag till lite linser för att göra soppan fylligare och så strösslar jag med lite osötade rågbrödssmulor som jag har fräs i lite smör. Det blir en härlig konsistens i munnen med det krispiga och den lena soppan. Jag smakar gärna av med lite citronsaft eller prova med lite pressad apelsin. En klick yoghurt i varje soppskål är som pricken över i:t. Servera gärna en god och matig sallad till soppan. Och kanske vill man ha en liten efterrätt som en nyttig ugnspannkaka eller kesoplättar med lite bär till?
-
Ugnsgrillade kycklingbröst med citron och örter
Perfekt saftiga kycklingbröst får man bäst med en ugnstermometer
-
Sommarsallad med jordgubbar och rostade kikärtor
Oh så gott det är med jordgubbar! Servera dem inte bara till efterätt utan även gärna i en härlig sallad, som här med krispiga kikärtor och len blåmögelost!
-
Kikärtssoppa med stekt ägg
Ibland är man sugen på soppa och då får den gärna vara näringsrik och mättande. Och ibland ska det gå fort också! Då är det här receptet utmärkt. Kikärtor innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler. Och det är lätt att ha en burk hemma i skafferiet att ta fram när det kniper eller när lusten faller på!
-
Fisksoppa med zucchini och kräftstjärtar
Soppa är härlig mat; värmande och god. Vi vill gärna att den ska vara mättande och full med nyttigheter. Här kommer ett recept på en fin grön fisksoppa där jag har ”gömt” zucchinin och en del av ärtorna, genom att mixa soppan innan jag har i fiskbitarna. Egentligen kan man använda vilka grönsaker som helst som man har hemma och barnen gillar. Prova er fram tillsammans!
-
-
Power-Smoothie
Passar bra till frukost eller mellanmål.
-
Gårdagens ris och gryn
Fullkornsris tar lite längre tid att koka än polerat ris. Så jag passar på när jag ändå är igång och kokar ibland lite mer än vad vi äter upp. Jag sparar alltid det som blir över i små byttor i kylen. Både ris och matgryn. Det håller sig flera dagar i kylskåpet. Det passar väldigt bra att ta fram och göra en helt ny rätt av. Det kan bli en smarrig efterrätt eller ett mellanmål. Eller så drygar jag ut en sallad. En av våra favoriter är den här, att göra en egen ”risi-frutti” med smak av apelsin och kanel.
-
Spagetti och köttfärssås
Det finns många olika sätt att göra en spaghetti m köttfärssås. Jag brukar experimentera lite med vad jag har hemma utöver den traditionella basen med köttfärs, krossade tomater och lök. Tanken är förstås att fylla ut med mer fibrer och grönsaker i köttfärssåsen och det ska vara rejält med kött. Rätten är ju ganska komplett redan och man känner inte så särskilt för många fler tillbehör än en härlig grönsallad och/eller vitkålssallad. Den här varianten är jättegod!
-
Små frittata
Frittata är en italiensk äggbaserad rätt av omelettyp, som påminner om spansk tortilla (bondomelett). Den kan göras enkel eller fylld med kött, ost, grönsaker eller pasta och kryddas ofta med örter.
-
Gubbröra
Gubbröran är en riktig klassiker och här serveras den på ett gott knäckebröd, men den är lika god på ett grovt bröd eller varför inte till små färskpotatisar?
-
Citronpasta
Bibbens absoluta favoriträtt är citronpasta. Det är massor med citron, massor med parmesanost, rejält med olja och lite basilika som man blandar med härligt god pasta. Pasta kan ju vara en riktig utmaning. Detta receptet ”gör” sig inte riktigt med fullkornspasta och det blir inte riktigt samma sak med bönpasta, så vi använder färsk äggpasta i måttliga mängder och drygar ut den med lite mer nyttiga fibrer och vitaminer med hjälp av zucchinipasta.
-
Frukostgröt
Frukost är ju dagens viktigaste måltid sägs det! Det är ju viktigt i alla fall att få en bra start på dagen. Bibben har inte varit någon storätare men har börjat äta mer och mer. Vi försöker undvika alltför snabba kolhydrater och vi försöker också variera oss lite. Ibland blir det macka på ett fullkornsbröd eller något rågsurdeg. Vi tycker att det finns mycket bra bröd i affären. Jag letar efter osötat, surdeg och fullkorn. När det kommer till pålägg så blir det ost , leverpastej någon skinka gärna med lite gurka, tomat eller paprika Ett kokt ägg är jättebra om man har aptit att fylla ut med. Ibland så gör vi bara omelett eller snarare äggröra. Det finns massor med muslisorter och grötblandningar man kan köpa färdigt. Jag gör en egen blandning som innehåller lite mindre snabba kolhydrater mer proteiner och fibrer. Och så är den jättegod. Servera gärna med lite bär. Glöm inte att spara gröt som eventuellt blir över. Den är jättegod att steka som små grötplättar i lite smör; till mellanmål på eftermiddagen eller till frukost nästa dag!
-
Banan- och jordgubbsglass
Svalkande och god glass.
-
Kesoplättar
De här plättarna är mycket enkla att göra, få ingredienser och nästan inga kolhydrater. Dessutom är de jättegoda.
-
Vårsallad
En god sallad gör så att det spritter i benen och ger massor med energi! Blanda primörer efter tycke och smak. Här kommer ett förslag:
-
Kokos-curry kyckling
Asiatisk mat är en stor favorit hos Bibben. Helst thai! Men att köpa hem mat från en thai restaurang eller äta ute är en riktigt stor utmaning. Det finns ofta mycket socker i maten; där man minst anar det, rätterna kan vara mycket feta och det vita riset jobbar som en kolhydratraket. Det blir svårt att balansera blodsockret. Här kommer ett enkelt recept på ugnsbakade kycklingdelar i en härligt krämig kokoscurrysås och man kan ju själv reglera kryddningen. Att låta ugnen jobba med huvudnumret medan man gör goda tillbehör är väldigt smidigt. Välj några goda tillbehör med nyttiga fibrer; gärna med vackra gröna färger som kompletterar kycklingen. Till exempel ärtor, gröna bönor, lite lättstekt spenat eller morötter. Jag tänker: lite mer roliga grönsaker ger ett mycket jämnare blodsocker. Till curry vill man ofta ha ris; vi väljer helst en fullkornsvariant. Det finns numer att köpa både fullkornsbasmatiris och fullkornsjasminris som passar fint till asiatisk mat. Jättegott!
-
Ungersk kycklinggryta
Vi gillar kyckling i vår familj och försöker hitta nya sätt att tillaga den på. Detta är ett mycket enkelt vardagsrecept där kycklingen får brässera på svag värme och blir mer kokt än stekt. Tomat och paprika i såsen gör det härligt sött och syrligt på samma gång. Till den färdiga rätten kan man servera pasta, fullkornsbulgur, fullkornsris eller prova några matgryn; tex mathavre med lite ost i. En gurksallad och kanske också lite riven skållad vitkål passar fint till.
-
Aubergineskivor med getost och valnötter
Gott som det är eller som tillbehör.
-
Bowl med havreris och kyckling
Denna rätt görs snabbt och enkelt på hemgjorda halvfabrikat (se nästa uppslag). Havreris är ett bra alternativ till vanligt ris då det kan vara svenskodlat och innehåller mer protein än ris.
-
Små vita bönor med zucchini och citron
Varför inte göra en enkel och smakrik sallad på bönor.
-
Chakchouka
Chakchouka är ursprungligen en nordafrikansk gryta som har haft stor spridning till mellanöstern och även södra europa. Basen är tomater, paprika och lök som man steker ihop till en tjock sås.
-
Allt-i-ett-kyckling
Det är väldigt praktiskt att göra både grönsaker och kött i en panna. Jag gör gärna kyckling på det viset. Det gäller ju att tajma kycklingen med grönsakerna efter tillagningstid så att allt blir klart samtidigt. Goda rotfrukter med rosmarin eller timjan är en favorit hos oss.
-
Myntasås
I England är mintsauce ett klassiskt tillbehör till lamm.
-
Lammfilé
Till påsk är det härligt med lamm!
-
Bananglass
Efterrätter är alltid en utmaning. Oftast är det massor med snabba svårkontrollerade kolhydrater. De försöker vi i vår familj undvika; men det finns ju massor med gott som man kan äta utan att blodsockret behöver rusa iväg. Här kommer en riktigt enkel efterrätt utan tillsatt socker, som man svänger ihop i ett nafs, om man har planerat lite i förväg.
-
Smörstekt vitkål
Kål är en härlig grönsak; den finns i många varianter. Den mycket vanliga vitkålen kan man med några enkla grepp förvandla till en riktig delikatess. Vi gör ofta den här kålen; både på sommaren och på vintern. Och den gillas av alla!
-
Turboglass
Snabbare glass får du leta efter.
-
Sagolika blåbärspajen (glutenfri)
Få desserter är så goda som blåbärspaj! Här kommer en favorit att avnjuta efter t ex en lättare soppa.
-
Chiapudding med bär
Chiafrön kommer ursprungligen från Mexico där de har odlats mycket länge. De innehåller mycket av den nyttiga Omega 3 fettsyran men också proteiner och fibrer. Man kan använda chiafrön till gröt, bakning eller som här i en liten efterrättspudding med kokosmjölk och vanilj.
-
Broccoli x 2
Broccoli är otroligt nyttigt, med massor av fibrer, vitaminer och mineraler. Det finns mycket man kan göra med broccoli: man kan gratinera i ugnen med ost, koka och mosa med lite smör och creme fraiche, woka eller så kan man också äta den rå. Ett av de enklaste och godaste sätten att servera broccoli är att krama den tycker vi!
-
Glutenfri gröt
Recept på grötar finns nästan alltid på förpackningen. Idag äter de flesta med celiaki ren/specialbehandlad havre och då är havregrynsgröt ett gott och näringsrikt alternativ. För den som tycker om grova grötar är det ofta fördelaktigt att blanda ner linfrön, solroskärnor, sesamfrön eller lite fibrex i gröten.
-
Vitbönsburgare
Bönor innehåller mycket fibrer och proteiner. De är energirika men ger, med sina långsamma kolhydrater, ett jämnt blodsocker. Och det vill vi gärna! Att lägga i lite kokta bönor i en sallad eller en gryta är en förträfflig idé. Både för smak, plånbok och blodsocker. Bönor är helt enkelt goda, billiga och nyttiga!
-
Grönt ärtmos
Ett paket gröna ärtor i frysen är toppen; det går så fort att tillaga. När man har tröttnat på enbart kokta gröna ärtor kan man prova detta recept med ärtor som man mosar till en konsistens man (särskilt barnen) gillar och tillsätter lite olivolja, citron, basilika och kanske lite parmesanost eller crème fraîche.
-
Glutenfri limpa
Glutenfritt bröd kan göras som limpor. Man kan också klappa ut degen i en långpanna och skära i fyrkanter eller att klicka ut degen till "bullar".
-
Glutenfria portionsbröd i trekanter
Obs! Endast för de som använder ren havre
-
Grönkålschips
Istället för vanliga potatischips som har både mycket kolhydrater och fett och kan ställa till det för blodsockret så kan man göra grönkålschip. Grönkål är en riktig supergrönsak och chipsen passar både till fredagsmys och som ett skojigt tillbehör till stekt fisk, kött eller kyckling.
-
Lax med saffranskesella
En del barn tycker kanske att fisk inte är deras favoritmat. Min son Bibben har hört till den kategorin. Men jag gömde fisken under ett lussebullstäcke (med saffran) och han blev plötsligt både nyfiken och hungrig. Att göra fisk i ugn är riktig snabbmat. Här får laxen ett härligt kryddat täcke med saffran och kesella.
-
Glutenfria morotsbullar
Små frallor med smak av morot.
-
Glutenfria scones
Scones går snabbt att göra men kan även förberedas dagen innan.
-
Avokado-yoghurtsås
Avokado är en riktig superfrukt! Den innehåller mycket vitaminer, mineraler, nyttiga fettsyror och antioxidanter. Jag brukar skiva ner den i sallad, eller bara mosa den med lite citron eller så gör jag en yoghurtsås som tillbehör till både kött och fisk eller några goda grönsaksbiffar. Den blir härligt len och fluffig och även svårlurade grönsaksskeptiker låter sig förföras!
-
Blomkålsris
Goda och nyttiga tillbehör i form av olika grönsaker, gärna med olika konsistens och färg, ger en härlig måltidstallrik. Det är kul när det finns nya saker att upptäcka både för ögat och gommen. Att riva blomkålen och koka den i några minuter ger ett tillbehör som ser ut som ris, och kan vara ett härligt alternatv särskilt om man vill undvika mycket kolhydrater. Och så går det ju så fort!
-
Glutenfria havrerutor
Snabbakade havrerutor som du även kan använda som korvbröd.
-
Glutenfria tekakor
Baka glutenfria tekakor och bjud på en kopp te.
-
Fiskfiléer i ugn med soja och citron
Detta är ett busenkelt recept som har blivit en stor vardagsfavorit. Fisk kan vara en utmaning för många barn men det handlar många gånger om att vänja sig och att inte ge upp. Kanske är det lättare sagt än gjort; men prova med detta recept som sköter sig själv i ugnen medan man kan göra några goda tillbehör. Kanske det där lilla extra som gör grönsakerna lite mer inbjudande? Dessutom går det rysligt fort.
-
Ugnsrostade grönsaker x3
Att ugnsrosta grönsaker och rotfrukter är enkelt och gott. Man kan blanda efter tycke och smak. Man kan krydda lite eller mycket. Vitlök, paprika, örtkryddor och så vidare. Variationerna är oändliga. En av våra favoriter är aubergine och tomater med lite balsamvinäger, vitlök och fetaost.
-
Glutenfri filmjölkslimpa
Filmjölkslimpa som inte behöver jäsa.
-
Glutenfritt hamburgerbröd
Receptet går även att använda om du vill baka tekakor, baguetter eller korvbröd
-
Spenat- och linsröra
Spenat och linser är en fin kombination både i smak och konsistens. Dessutom är de båda riktigt nyttiga! Näringsrika och fulla med fibrer. Den här krämiga röran serverar vi gärna till små biffar, grillad kyckling eller till fina stekta fiskfiléer.
-
Ajvarbiffar
Köttfärs och köttbullar är mycket poppis hos oss. Man kan variera köttfärsen i det oändliga nästan. Och varje familj har säkert sitt favoritrecept. Här kommer ett recept som är enkelt och går snabbt att göra och smakar väldigt gott!
-
Glutenfri pizzadeg
Räcker till tre rundlar eller en stor pizza som täcker en hel plåt.
-
Resebröd/Stekpannebröd glutenfritt
Ta med de torra ingredienserna i en plastpåse och blanda i vätskan strax innan du skall grädda brödet.
-
Morötter x 2
Morötter är söta och goda, de kostar inte så mycket och finns alltid i affären. Man kan riva ner en morot nästan lite var som helst; i köttfärsen, i salladen , i en soppa eller så äter man dem råa.
-
Krämig mathavre
Havre är ett av våra mest näringsrika sädesslag och innehåller också mycket fibrer. Mathavre är en fullkornsprodukt från vårt närområde och vi använder den gärna som variation till ris, pasta och andra gryner, som tillbehör till kött, fisk eller en härlig grönsaksgratäng. Den smakar utmärkt att koka och äta rätt upp och ner; men man kan också spetsa den med lite god ost och göra den lite krämig och len, som i det här receptet.
-
Glutenfria Tortillas/Tunnbröd/Stekpannebröd
Det är lättast att rulla brödet om du kavlar tunt. Färdiggräddat bröd fungerar bra som pizzabotten.
-
Saftigt och glutenfritt surdegsbröd
Ett saftigt, smakrikt och hållbart bröd. Surdeg kan ge långsammare blodsockersvar.
-
Långbakad fläskkarré
Att sätta in en stek i ugnen över natten eller över dagen medan man är på jobbet eller i skolan och komma hem till härliga dofter och en nästan helt klar middag tycker jag är riktig vardagslyx. Det gäller att planera lite och avsätta 5 minuter på morgonen. Sedan är man igång!
-
Äppel-cookies
Ibland hinner man inte baka och ibland vill man ha ett snabbt mellanmål. Ibland vill man bjuda på något lite nyttigare men som ser festligt ut. Då kan man göra dessa äppel-cookies, som barnen tycker är jättekul att pynta. Låt fantasin flöda!
-
Glutenfri spenatpaj
God paj med spenat.
-
Glutenfri, grov pannkaka
Pannkaka är gott efter en lätt soppa eller som middag tillsammans med råkost. Pannkakor kan frysas in för att senare ha som mellanmål tillsammans med frukt eller en bit grönsak.
-
Yoghurtsås
Detta är en mycket enkel och väldigt god kall sås som vi använder till mycket. Vi tycker man kan ha den till nästan allt faktiskt.
-
Zucchinibiff
Mer grönsaker och därmed mer fibrer är ett bra sätt att balansera blodsockret. Ibland känner jag att jag vill skoja till det och har tid: t ex om man har något i ugnen som tillagas. Då kan man passa på att göra dessa smarriga zucchiniplättar. Men de är så goda att man gärna kan äta dem som en hel måltid, kanske med en god sallad och yoghurtsås.
-
Hemmagjord nutella
Hemmagjord nutella, lätt att göra själv och gott att ha i kylen.
-
Pepparbakad morot
Rotfrukter får ofta spela andrafiolen i köket, och det är sällan moroten har huvudrollen. Men det vill kocken Peter Olsson ändra på.Här bjuder han på en pepparbakad morot.
-
Rödvinssky
Laga en underbar rödvinssky som passar perfekt till till exempel hjortfilé.
-
Hjortfilé
På vintern passar det bra att laga morot, rödvinssky och hjortfilé.
-
Torrostade mandlar
Gott och enkelt, med liten påverkan på blodsockret.
-
Jordnötssmör
Jordnötssmör är så enkelt att göra så det finns ingen anledning att köpa. Om du trots det vill köpa i affären: även de sorter med en liten smula socker har en bra fettkvalitet med få kolhydrater.
-
Äppelchutney med sting
Säsongens råvara
-
Exotisk päronsallad med rostade pinjenötter
Hösten är fantastisk - naturen är mättad av färger och dofter, och träden fulla med frukt. Päron är en av favoriterna.
-
Äppel- och plommonkompott med timjan
Säsongens råvara
-
Dillmajonnäs
Enkelt och gott ska det vara
-
Råstekt blomkål
Enkelt och gott ska det vara
-
Rödbetspicklad lök
Enkelt och gott ska det vara
-
Bakad pumpa
Enkelt och gott ska det vara
-
Helbakad palsternacka
Enkelt och gott ska det vara
-
Vitvinssås
Enkelt och gott ska det vara
-
Smörstekt kummelrygg
Enkelt och gott ska det vara
-
Rotselleripuré
Enkelt och gott ska det vara
-
Italienska viltköttbullar i tomatsås
Säsongens råvara
-
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin
Tips från dietisten. Ur blodsockersynpunkt blir receptet extra bra om grytan serveras med en bit surdegsbröd, som höjder blodsockret långsammare.
-
Aioli
Hösten är perfekt för skaldjur. Gör en enkel aioli som tillbehör.
-
Vinkokta blåmusslor
Hösten är perfekt för skaldjur
-
Skaldjurssoppa
Hösten är perfekt för skaljur
-
Skaldjursfond
Hösten är perfekt för skaldjur
-
Skagenröra
Hösten är perfekt för skaldjur
-
Majonnäs
Hösten är perfekt för skaljur
-
Saras inlagda jordgubbar
Säsongens råvara
-
Tomatsallad
Säsongens råvara
-
Bakade tomater
Säsongens råvara
-
Ceviche på kolja med limebasilika, chili och forellrom
Den perfekta sommarmaten
-
Vinägerstekt cheriepotatis med kruspersilja och smetana
Den perfekta sommarmaten
-
Krispiga ärtor med mejram och senap
Den perfekta sommarmaten
-
Creme på gula ärtor med mejram och senap
Den perfekta sommarmaten
-
Grillat tunnbröd med epazote och lagrad svecia
Den perfekta sommarmaten
-
Limemarinerad sallad med avokado och dill
Den perfekta sommarmaten
-
Stuvad sallad med kinesisk gräslök och stekt biff
Den perfekta sommarmaten
-
Nässelsoppa
Nässelsoppa
-
Nässelbröd med nötter
Nässelbröd med nötter
-
Avokado- och limepaletas me hibiskus
Mexikanska smaker à la Thomas
-
Smörbakad kummel med habanero och avokado
Mexikanska smaker à la Thomas
-
Grön mole
Mexikanska smaker á la Thomas
-
Quesadillas med cheddar, örter och rostad mandel
Mexikanska smaker á la Thomas
-
Vetetortillas
Mexikanska smaker á la Thomas
-
Grönkålssoppa
Grönkålssoppa gör du snabbt och enkelt, ta grönkålen direkt ur frysen.
-
Klassisk coleslaw
Klassisk coleslaw
-
Flädersmörsås
Enkla läckerheter till påskfesten
-
Helbakad rotselleri
Enkla läckerheter till påskfesten
-
Pocherat ägg och grillat fröbröd
Enkla läckerheter till påskfesten
-
Örtslungad broccoli
Enkla läckerheter till påskfesten
-
Vasslestekt färsklök med krispig blast
Enkla läckerheter till påskfesten
-
Lättrökt matjessill
Enkla läckerheter till påskfesten
-
Picklade blomkålsbuketter med citrussmak
Haka på senaste årens stora trend: pickla dina egna grönsaker! Fräscht, smakrikt och kalorisnålt.
-
Chili-con-carne
En klassiker som är lätt att laga. Snabblagad chili på köttfärs med bönor. Serveras med nachos. En vardagsrätt med sting.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Stekt biff med nudlar, svamp, mango, *grön papaya, paranötter och kinakål
Manukahonungen kommer från manukaträdets blommor på Nya Zeeland. Vi har valt den främst för den goda smaken, men också för att den är marginellt blodsockerhöjande.
-
Vårrulle med grillad pepparlax, vinterslaw och yoghurt med fem sorters peppar
En portion rispapper innehåller en försumbar del snabbt socker, varför vi gärna använder det till en pysslig familjemiddag eller bjudning.
-
Brownie toppad med rostad kokos
Slå luft i äggvitorna tills de är så styva att du kan vända bunken upp och ner. Brownien lyfter med luften i marängen – då behövs inget mjöl.
-
Asiatiska köttbullar, sockerärter, pistaschnötter och röd curryyoghurt
Det går snabbt och är inte svårare att göra än klassiska svenska köttbullar, snarare snabbare och enklare.
-
Morotsbiffar
Dessa enkla vegobiffar gör du med riven morot och halloumi. Och så en fräsch myntatsatsiki till det samt klyftpotatis eller bulgur.
-
Pasta arrabbiata
Om man skär zucchinin (eller andra grönsaker) i samma form som pastan så blandar de sig bättre, annars lägger de sig ofta på olika sidor av tallriken.
-
Tomatsoppa och frikadeller
En tomatsoppa med italiensk touch i form av citronskal, vitlök och persilja. Rosta gärna lite pinjenötter i en torr panna och toppa soppan med.
-
Rotfrukter på plåt
Enklare tillagning får man leta efter. Ugnsrostade rotfrukter som blandas med linser i en härlig dressing. Toppa till sist alltihop med klickar av getost.
-
Frölimpa
Otroligt saftig och lättbakad limpa med lite kolhydrater. Ett tips! Skiva upp limpan och frys in. Ta fram och tina en skiva precis när du ska äta så smakar den som nygräddad
-
Tunnbröd i stekpanna
På bara några minuter steker du dessa härliga bröd i en vanlig stekpanna. Gott till frukost och mellis – eller använd dem som pizzabotten och toppa med dina favoritsmaker.
-
Fröknäcke
Knaprigt knäckebröd fyllt av nyttiga, fiberrika frön – och knappt några kolhydrater, bara 1,25 gram per bit. Fröknäcke är lika gott med pålägg till frukosten som ihop med en god delikatessost, eller som snacks i stället för chips.
-
Snabba frukostfrallor
Saftiga, mjuka frallor som inte behöver jäsa. Lättbakade godingar till hela familjen som bara tar 20 minuter att baka – inklusive gräddningen. Utmärkta att baka och fylla frysen med.
-
-
-
-
-
-
-
-
Restomelett
Att komma hem när det finns restplock kvar i kylen är lyx! På temat lyx och rest kommer här restomeletter som alltid funkar som mellanmål, som liten lunch, som frulle och som picknick. Bara att fylla med din lyxrest!
-
-
-
Saag paneer – indisk spenatgryta med halloumi
Saag” betyder blad och ”paneer” ost. Egentligen ska det vara en speciell indisk ost, men här kör jag med halloumi – eller eldost, som är den svenska varianten av halloumi.
-
Grillad kycklingsallad satay med mango, koriander och torrostade jordnötter
Fräsch, god och färgsprakande sallad med en jordnötsdressing som får alla att be om mer.
-
Grillad pizza med rödbetor, getost, päron, pinjenötter och honung
Till det här receptet behöver du en pizzasten för grill. Den hittar du i välsorterade matbutiker för ett par hundralappar. Väl värd investeringen – för när du väl har bakat pizza på grillen vill du aldrig sluta!
-
Grillad fläskkarré i tortillabröd med jalapeñodressad fänkåls- och äppelslaw
Rökspån ger den nygrillade smaken en extra dimension! Lägg lite spån direkt på glöden – svårare än så är det inte att få till den rökiga smakmagin. Rökspån finns som chips eller flis med olika smaker. Har du gasolgrill läggs spånen i lite folie.
-
Trifle på grillad sockerkaka, flädermarinerade bär & vispgrädde
Perfekt sommardessert om du har sockerkaka över från fikat. Baka annars sockerkakan i förväg – triflen monterar du ihop på nolltid.
-
Lingonsmoothie med kardemumma och kokos
Kan serveras antingen som smoothie eller som en krämig bowl som äts i skål med sked. Vill du äta en bowl, uteslut havredrycken, frys gärna bananen i förväg för extra krämighet och toppa med granola. Bönor i smoothien är smart – de är fullproppade med näring och fibrer som ger ett långsammare blodsockersvar.
-
Havremuffins med rödbeta och kakao
Kan även göras i en större ugnsform och serveras då ljumma med en klick kvarg till. De kan även vara bästa mellanmålet – fungerar så bra till eftermiddagskaffet, går fint att frysa och är praktiska att ha med sig i väskan!
-
Övernattad havre med äpple & kanel
Världens bästa frukost som står klar i kylskåpet när du vaknar. Lyx! Havregryn som får svälla i kall vätska får lägre GI jämfört med kokad havregrynsgröt. Med proteinrik kvarg och nötter blir det en fullträff.
-
Sötpotatistortilla med kanel & ingefära
Gör en stor form till helgens mysfrukost och ät med ugnsrostade grönsaker. Spara det som blir över i kylen och ha färdigt mellanmål nästa dag. Då med retrograderad stärkelse* som både ger nyttig prebiotika och långsammare kolhydrater. Prebiotika är fibrer i maten som inte bryts ner under matspjälkningen, utan följer med till tjocktarmen där de fungerar som näring till tarmbakterierna för en god tarmflora.
-
Vietnamesisk rispappersomelett
Omelett i ny tappning! Rispapperet ger omeletten lite krispighet. Tillsammans med en hög av grönt på toppen får du en mättande och näringsrik middag i en handvändning.
-
Bakad grillost i grönsaksbädd
Rätt som du svänger ihop på tio minuter, sedan sköter den sig själv i ugnen. Dessutom fyller den nästan hälften av dagens behov av grönsaker, 200 av 500 gram, det gillar vi!
-
Gnocchigratäng
Tillagningen tar 10 minuter, sedan skjuts in i ugnen! Bönor ihop med grova grönsaker gör den här krämiga gratängen fiberrik för ett långsammare blodsockersvar.
-
Krämig blomkålssoppa med citron och za'atar
Frysta grönsaker, en räddare i vardagen! Du får effektiv tid i köket med minimalt av hackande och disk. Vita bönor ger soppan extra krämighet och blodsockersmarta fibrer.
-
Parmesanchips med löjrom och citron
Härligt krispiga parmesanchips toppas här med salt löjrom och fräsch citron. Ett superenkelt tilltugg som imponerar.
-
Laxsashimi med picklad rotselleri, ingefära och citronpärlor
En vacker, enkel och lyxig förrätt som sätter tonen på nyårsmiddagen. Här i form av en sashimi ihop med svensk rotselleri – en fusion mellan Japan och Sverige. Det bästa av två världar.
-
Rostad blomkålspuré med pilgrimsmusslor, brynt sojasmör och rotfruktschips
En klassiker i lite ny twist. Rostad blomkålspuré ger en fylligare smak och det brynta smöret en extra smakdimension av vitlök och soja. Som pricken över i toppas rätten med mjälla pilgrimsmusslor och krispiga rotfruktschips.
-
Mango- och passionsglass med ingefärskombucha
Här bjuds på en lättare dessert som även kan serveras på stående fot. För vem känner inte igen sig i att det börjar krypa i benen efter en lång och pratglad middag?
-
Snacksbricka
Vem gillar inte att äta med händerna? När det finns ett fat av olika tillbehör kan ju alla välja sina favoriter. Här är en snacksbricka med inspiration från chokladfondue, fast såklart en nyttigare och lite mer vardagsvänlig variant. Tillbehören doppas i en chokladkräm med en bas av kikärtor – riktig supermat.
-
3 X popcorn
Här var det fullkorn! Om det är något vi alla minns från första lektionen på dietistprogrammet så är det att popcorn är fullkorn, och att fullkorn är nyttigt. Sådan kunskap fäster ju lätt! Världens bästa snacks, här med tre goda smaksättningar.
-
Chokladkräm med apelsin och hasselnötter
En supersnabb och enkel dessert, där nyttiga fetter från avokado får spela huvudrollen i en len chokladkräm. Gott som gör gott, helt enkelt!
-
Nyttig gino med kokos och ingefärstäcke
Frukt är den bästa desserten, är det inte så man brukar säga? Här serverad som en gino med ett täcke av ingefära och krispig kokos i stället för den vita chokladen. Enkelt och fasligt gott!
-
Fullkornspasta med rostad tomatsås toppad med mozzarella och friterad kapris
Den rostade tomatsåsen får en så mustig smak. Servera med en generös bönsallad.
-
Green goddesshummus
En perfekt röra som passar både på grovt bröd och som kall sås.
-
Tofu Stir Fry
Snabbt stekta grönsaker och tofu i en härlig woksås serveras till lite gryn. Här i form av svart quinoa. Även fullkornsris är gott till.
-
Ugnsrostade blomkålsstekar
Serveras på fetaostkräm med en smakrik avokado-tomatsalsa till. Ett grovt bröd är gott att sleva upp såsen med.
-
Äggröra med banan och hallon
Att servera äggröra med bär är en överraskande bra smakkombo – testa!
-
Äppelmuffins på bönor
Matiga muffins som mättar bra och ett kul sätt att få i sig bönor.
-
Smoothie på bönor
Bönor gör smoothien krämig och mättande. Och vi lovar, det smakar inte bönor! Variera mängden mjölk för önskad konsistens.
-
Macka på ett smart sätt
Bröd och mackor är tabu för många, men det handlar om vilket bröd du väljer och hur du serverar det. Med ett mättande pålägg kan ett mackmellis bli välbalanserat och hur bra som helst.
-
Kronärtskocka med lufttorkad skinka
”Mat som innebär ett visst plockande har en positiv social effekt på människor. Man delar upplevelse, man skickar runt några fat och just det bidrar ofta till mycket god stämning kring bordet.”
-
Ett fat sommargrönsaker med rökt sik och kaprismajonnäs
”Jag tänker bjuda på ett fat sommargrönsaker och till det rökt sik som jag har hittat på lilla Ica i Djurhamn. Jag lägger två flaskor vitt vin i frysen så att de hinner bli rejält kalla och tror på jordgubbar till dessert, bara att plocka och snoppa.”
-
Grillade räkor med allioli
”En riktigt god vitlöksmajonnäs med en bit bröd och några stora räkor på grillen i kvällssolen och man är i gott sällskap. Det är målbilden jag fantiserar om när det inte är sommar.”
-
Skördepasta
Den här pastan passar utmärkt på sensommaren när grönsakerna är nyskördade och smakar som bäst. Vitlöksklyftorna rostas med skalen på så att de inte bränns. Pilla ur dem vid serveringen.
-
Asiatisk grillad biffsallad
Den här pastan passar utmärkt på sensommaren när grönsakerna är nyskördade och smakar som bäst. Vitlöksklyftorna rostas med skalen på så att de inte bränns. Pilla ur dem vid serveringen.
-
Citronsorbet med hallon och kanelrostat bovetekrisp
Superenkel efterrätt med härliga smakbrytningar.
-
Laxtacos
Krispig, limesmakande lax i små tortillabröd med tillbehör. Fredagskänsla de luxe, helt enkelt.
-
Färgglad matig vintersallad
Mathavre som mättar länge, syrlig kål, friska apelsiner och knapriga nötter samsas med fetaost och lite grönkål i den här pigga salladen.
-
Citrus med grekisk yoghurt och pannrostad granola
Friskt mellanmål eller en hälsosammare dessert. Självklart kan du ta granola som du har hemma, men har du ingen går det fort att göra den här lilla satsen.
-
Stekt röding med kaprisstekta betor, potatisstomp och brynt smör
Röding är snabblagat och gott. Med sötsalta betor, en grov stomp och lite brynt smör blir det här en riktigt smarrig middag.
-
Rostade rotsaker och brysselkål med ädelost och apelsinvinägrett
Det här är ett utmärkt tillbehör till kött, kyckling eller fisk, eller att äta ihop med kokta gryn.
-
Thailax
Ett favoritrecept som passar lika bra till middagsbjudningen som i vardagen och går fint att frysa in i portionsförpackningar som hemgjort halvfabrikat. Lax är rikt på såväl omega-3 som D-vitamin.
-
Fifty-fifty: Köttfärs och Quorn
Med smarta knep blir klassikern spagetti och köttfärssås hur hälsosam och välbalanserad som helst. I stället för att tänka ”antingen eller” när det kommer till kött är det fiffigt att byta ut en del kött mot quorn. Då får du nytta av den så kallade köttfaktorn som förbättrar järnupptaget.
-
Djojekebab
Saftiga kycklingbitar med en smak av saffran, en av mina favoriträtter från det persiska köket. Du kan krydda efter smak och utesluta saffranet om du vill.
-
Batata Harra
Batata harra betyder het potatis och är en favorit från Libanon. Kryddig, syrlig och delikat. En god sidorätt till grillat, gärna fisk eller kyckling.
-
-
Tabouli
Tabouli är något av det godaste jag vet. En fräsch och syrlig sallad som är en riktig smakförhöjare till de flesta maträtter.
Gå med i Svenska Diabetesförbundet du också – tillsammans blir vi starkare!