« Tillbaka till recept

Näringsinnehåll

En portion: 12 g kolhydrater

Ingredienser (4 port)

En liten vildsvinsstek på cirka 1–1 ½ kg

Några kvistar färsk salvia och rosmarin

1 äpple

1 gul lök

3 dl äppelcider

2 dl köttbuljong

2 msk smör

1 msk olja

cirka 1 tsk salt och ½ tsk

peppar

1 lagerblad

Recept

Sibylla Wiegert

Vildsvinsstek

Vildsvinsstek

I dag är det ganska lätt att få tag på vildsvin, och det är ett magert och smakrikt kött. Även om man inte är fler än fyra på middag så bör man ta en stek på minst 1–1,5 kg, det blir bättre resultat. Och rester är underbart!

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° C. Bind upp steken med steksnöre, och gnid in köttet med salt och peppar.
  2. Bryn steken i smöret och oljan i en gjutjärnsgryta eller emaljerad gryta, så att den får en fin färg runt oLyft ur steken och ställ åt sidan.
  3. Lägg i den skivade löken och det fint klyftade äpplet i grytan och fräs runt i ett par minuter.
  4. Lägg i rosmarin, salvia, och lagerblad. Lägg steken ovanpå.
  5. Häll på äppelcidern och buljongen, låt koka upp.
  6. Sätt i en stektermometer i den tjockaste delen på steken.
  7. Sätt på locket och sätt in i ugnen.
  8. Låt köttet steka upp till 65° C. Ta ut steken ur ugnen och ta av locket. Låt steken vila i minst 15 minuter innan du skär upp den.
  9. Flytta steken till en skärbräda och koka ihop skyn en aning om du tycker att det behövs.
  10. Servera med den goda skyn och de fina äppelklyftorna.

 Förslag på tillbehör hittar du nedan

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025