« Tillbaka till recept

Näringsinnehåll

En portion: 20g kolhydrater

Ingredienser (4 port)

Lax:

500 g laxfilé utan skinn

1/2 tsk hel svartpeppar

1/2 tsk hel rosépeppar

1/2 tsk hel sichuanpeppar

1/2 tsk hel vitpeppar

1/2 tsk hel grönpeppar

1 msk salt

Grönsaker:

1/4 kålrot, strimlad

1/4 rotselleri, strimlad

100 g grönkål (ta bort grova stjälkar), strimlad

2 morötter, tunt strimlade

100 g rödkål, strimlad

1/2 kruka gräslök, strimlad

Yoghurt med fem sorters peppar:

2 dl grekisk eller turkisk yoghurt

1/2 tsk hel svartpeppar

1/2 tsk hel rosépeppar

1/2 tsk hel sichuanpeppar

1/2 tsk hel vitpeppar

1/2 tsk hel grönpeppar

Tillbehör:

8 rispapper

1 dl strimlad salladslök, lagd i isvatten

salt

ev citronsaft

olivolja

Recept

Björn Frantzén

Vårrulle med grillad pepparlax, vinterslaw och yoghurt med fem sorters peppar

Vårrulle med grillad pepparlax, vinterslaw och yoghurt med fem sorters peppar

En portion rispapper innehåller en försumbar del snabbt socker, varför vi gärna använder det till en pysslig familjemiddag eller bjudning.

Gör så här:

Lax

  1. Grovmal pepparn.
  2. Gnid in laxen med pepparblandningen och salt och låt stå i 30 minuter.
  3. Grilla (eller stek) laxen på direkt värme cirka 5 minuter per sida under lock till en innertemperatur på 42–45 grader.
  4. Låt svalna och bryt den i bitar.

Grönsaker

  1. Förväll kålrot och selleri i saltat vatten i 30 sekunder till 1 minut.
  2. Kyl av i isvatten och låt torka. 
  3. Blanda alla grönsaker. Lägg undan en del till vårrullarna och blanda resten med lite olivolja och salt.

Yoghurt med fem sorters peppar

Grovmal pepparn och blanda med yoghurten. Smaka av med salt och eventuellt lite citronsaft.

Servering

Låt rispapperen ligga i kallt vatten i 5–10 minuter så att de mjuknar. Ta upp dem och torka dem på en handduk. Häll vattnet från löken och torka den torr. Fyll ett rispapper med lax och grönsaker och rulla ihop. Servera med resten av grönsakerna och yoghurtsåsen.

 

Ur boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk (Norstedts förlag, 2017).

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025