Näringsinnehåll
En portion: 20g kolhydrater
Ingredienser (4 port)
Lax:
500 g laxfilé utan skinn
1/2 tsk hel svartpeppar
1/2 tsk hel rosépeppar
1/2 tsk hel sichuanpeppar
1/2 tsk hel vitpeppar
1/2 tsk hel grönpeppar
1 msk salt
Grönsaker:
1/4 kålrot, strimlad
1/4 rotselleri, strimlad
100 g grönkål (ta bort grova stjälkar), strimlad
2 morötter, tunt strimlade
100 g rödkål, strimlad
1/2 kruka gräslök, strimlad
Yoghurt med fem sorters peppar:
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1/2 tsk hel svartpeppar
1/2 tsk hel rosépeppar
1/2 tsk hel sichuanpeppar
1/2 tsk hel vitpeppar
1/2 tsk hel grönpeppar
Tillbehör:
8 rispapper
1 dl strimlad salladslök, lagd i isvatten
salt
ev citronsaft
olivolja
Recept
Vårrulle med grillad pepparlax, vinterslaw och yoghurt med fem sorters peppar

En portion rispapper innehåller en försumbar del snabbt socker, varför vi gärna använder det till en pysslig familjemiddag eller bjudning.
Gör så här:
Lax
- Grovmal pepparn.
- Gnid in laxen med pepparblandningen och salt och låt stå i 30 minuter.
- Grilla (eller stek) laxen på direkt värme cirka 5 minuter per sida under lock till en innertemperatur på 42–45 grader.
- Låt svalna och bryt den i bitar.
Grönsaker
- Förväll kålrot och selleri i saltat vatten i 30 sekunder till 1 minut.
- Kyl av i isvatten och låt torka.
- Blanda alla grönsaker. Lägg undan en del till vårrullarna och blanda resten med lite olivolja och salt.
Yoghurt med fem sorters peppar
Grovmal pepparn och blanda med yoghurten. Smaka av med salt och eventuellt lite citronsaft.
Servering
Låt rispapperen ligga i kallt vatten i 5–10 minuter så att de mjuknar. Ta upp dem och torka dem på en handduk. Häll vattnet från löken och torka den torr. Fyll ett rispapper med lax och grönsaker och rulla ihop. Servera med resten av grönsakerna och yoghurtsåsen.
Ur boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk (Norstedts förlag, 2017).
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025