« Tillbaka till recept

Ingredienser (4 port)

Ca 600g ben- och skinnfria kycklingbitar, gärna lårfilé.

1 stor hackad gul lök

1 hackad vitlöksklyfta

2 röda paprikor

1 burk hela tomater

0,5 tsk kummin

1,5 tsk malen paprika

2 msk neutral olja, som raps- eller majsolja

Salt och peppar

Ungersk kycklinggryta

Ungersk kycklinggryta

Vi gillar kyckling i vår familj och försöker hitta nya sätt att tillaga den på. Detta är ett mycket enkelt vardagsrecept där kycklingen får brässera på svag värme och blir mer kokt än stekt. Tomat och paprika i såsen gör det härligt sött och syrligt på samma gång. Till den färdiga rätten kan man servera pasta, fullkornsbulgur, fullkornsris eller prova några matgryn; tex mathavre med lite ost i. En gurksallad och kanske också lite riven skållad vitkål passar fint till.

Gör så här:

  1. Skär kycklingen i mindre bitar, ca 2x2 cm stora.
  2. Hacka paprikorna i små tärningar och även tomaterna ur burken, spara tomatspadet.
  3. Fräs den hackade löken i oljan tills den har blivit genomskinlig men inte bränd; det tar längre tid än man tror…
  4. Tillsätt vitlöken, salt och peppar och rör runt.
  5. Strö över den malda paprikan och rör runt. Det får inte bränna vid, så håll värmen ganska lågt. Häll på ca 1 dl vatten och koka upp.
  6. Lägg i kycklingen och kumminfröna, rör runt och koka upp. Nu gäller det att behålla lite vätska i botten hela tiden men vätskan ska inte täcka kycklingen.
  7. Lägg i paprika- och tomathacket. Koka upp och låt småputtra under lock.
  8. Späd med tomatspadet allt eftersom och senare med ytterligare vatten om det behövs.
  9. Rör runt med jämna mellanrum och kontrollera att det är lite vätska kvar i botten. Efter ca 30 min så är kycklinggrytan klar.

 

 Näringsvärde       Energi      Protein        Fett         Kolhydrater        Fibrer
Per portion           358kcal    31g             21g          11g                      3g

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025