Ingredienser (4 port)
1 mellanstor aubergine
Ca 200g körsbärstomater
3 st vitlöksklyftor
Ca 75g fetaost
Ca 1,5 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
Salt och peppar
Ugnsrostade grönsaker x3

Att ugnsrosta grönsaker och rotfrukter är enkelt och gott. Man kan blanda efter tycke och smak. Man kan krydda lite eller mycket. Vitlök, paprika, örtkryddor och så vidare. Variationerna är oändliga. En av våra favoriter är aubergine och tomater med lite balsamvinäger, vitlök och fetaost.
Gör så här:
Medan grönsakerna är i ugnen kan man tillaga något på spisen; några enkla köttfärsbiffar, lite strimlat kycklingkött, härligt smörstekta fiskfiléer, vända i lite rågmjöl eller vad man kan tänkas vara sugen på.
Jag försöker blanda grönsaker och rotfrukter efter lika tillagningstid och skära dem i därefter lämpliga bitar. Så att de är färdiga samtidigt.
Man kan till exempel ta : morötter, kålrabbi, rotselleri, palsternacka och potatis.
Eller så kan man blanda: fänkål, zuchhini, tomater, paprika och lök
En av våra favoriter är aubergine och tomater med lite balsamvinäger, vitlök och fetaost.
Tillagning:
- Sätt ugnen på 180C
- Skär auberginen i tärningar ca 1x1 cm stora. Halvera de oskalade vitlöksklyftorna
- Lägg auberginen och vitlöken i en ugnsform. Bland med salt och olivolja.
- Sätt in auberginen i ugnen och låt stå i ca 15 min
- Halvera under tiden körsbärstomaterna
- Ta ut auberginen ur ugnen lägg i tomaterna i formen och häll över balsamvinägern. Blanda runt och ställ tillbaka i ugnen i ca 20 minuter
- Ta ut formen ur ugnen blanda runt och smula över fetaosten. Sätt tillbaka i ugnen och låt stå i ytterligare ca 15 min, eller tills du tycker att auberginen känns färdig.
Näringsvärde Energi Protein Fett Kolhydrater Fibrer
Per portion 155kcal 4g 12g 8g 2g
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025