« Tillbaka till recept

Näringsinnehåll

Hela receptet:

Fett: 230 g

Kolhydrater: 28 g

Protein: 48 g

Ingredienser (4 port)

1 stort blomkålshuvud

1 dl olivolja

2 tsk malen spiskummin

2 tsk malen koriander

1 tsk rökt paprikapulver

salt och svartpeppar

Fetaostkräm:

150 g fetaost

2 dl crème fraiche

1 msk olivolja

salt och svartpeppar

Tomat- och

avokadosalsa:

2 tomater

2 salladslökar

1 mogen avokado

1 msk vitvinsvinäger

salt och svartpeppar

Till dekoration: 2–3 msk rostade mandelspån

Recept

Liselotte Forslin/Söderberg agentur

Ugnsrostade blomkålsstekar

Ugnsrostade blomkålsstekar

Serveras på fetaostkräm med en smakrik avokado-tomatsalsa till. Ett grovt bröd är gott att sleva upp såsen med.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär försiktigt blomkålen i 4 tjocka skivor. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Om blomkålen går sönder gör det inget, lägg bara det resterande runt skivorna.
  2. Blanda oljan med kryddorna och pensla på blomkålen. Salta och peppra ordentligt och baka i ugnen ca 25 minuter tills blomkålen fått lite färg och mittstammen är mjuk.
  3. Kör samtliga ingredienser till fetakrämen i en matberedare och smaka av med salt och peppar. Bred ut krämen på ett stort fat.
  4. Tärna tomaterna och låt dem rinna av i durkslag. Skiva salladslöken och tärna avokadon och blanda med tomaterna, vinäger och salt och peppar.
  5. När blomkålen är klar läggs den på fetakrämen. Toppa med lite av salsan och mandelspån. Bjud resten av salsan till.

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025