Näringsinnehåll
Hela receptet:
Fett: 230 g
Kolhydrater: 28 g
Protein: 48 g
Ingredienser (4 port)
1 stort blomkålshuvud
1 dl olivolja
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
salt och svartpeppar
Fetaostkräm:
150 g fetaost
2 dl crème fraiche
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
Tomat- och
avokadosalsa:
2 tomater
2 salladslökar
1 mogen avokado
1 msk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar
Till dekoration: 2–3 msk rostade mandelspån
Recept
Ugnsrostade blomkålsstekar

Serveras på fetaostkräm med en smakrik avokado-tomatsalsa till. Ett grovt bröd är gott att sleva upp såsen med.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Skär försiktigt blomkålen i 4 tjocka skivor. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Om blomkålen går sönder gör det inget, lägg bara det resterande runt skivorna.
- Blanda oljan med kryddorna och pensla på blomkålen. Salta och peppra ordentligt och baka i ugnen ca 25 minuter tills blomkålen fått lite färg och mittstammen är mjuk.
- Kör samtliga ingredienser till fetakrämen i en matberedare och smaka av med salt och peppar. Bred ut krämen på ett stort fat.
- Tärna tomaterna och låt dem rinna av i durkslag. Skiva salladslöken och tärna avokadon och blanda med tomaterna, vinäger och salt och peppar.
- När blomkålen är klar läggs den på fetakrämen. Toppa med lite av salsan och mandelspån. Bjud resten av salsan till.
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025