« Tillbaka till recept

Näringsinnehåll

16 g kolhydrater/portion

Ingredienser (4 port)

1 gul lök + 1–2 vitlöksklyftor

100 g rotselleri

100 g palsternacka

1/2 röd chili (spansk peppar)

1 msk hackad färsk timjan eller 1/2 tsk torkad

2 msk olivolja

2 burkar krossade tomater (800 g)

1 dl vitt vin

9 dl grönsaksbuljong

1 tsk flingsalt

1 parmesanskalk

1 msk färskpressad citronsaft

nymalen svartpeppar

Frikadeller:

250 g kalv-, nöt- eller

fläskfärs

1 dl fint hackad bladpersilja

rivet skal från 1 citron + 2 tsk pressad juice

1 vitlöksklyfta, riven

1 tsk flingsalt

1 tsk nymalen svartpeppar

1 msk vatten

Till servering:

2 dl svarta oliver, gärna

kalamata

Recept

Tareq Taylor och Sara Ask

Tomatsoppa och frikadeller

Tomatsoppa och frikadeller

En tomatsoppa med italiensk touch i form av citronskal, vitlök och persilja. Rosta gärna lite pinjenötter i en torr panna och toppa soppan med.

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Skala rotsellerin och palsternackan och skär i fina tärningar. Kärna ur och hacka chilin.
  2. Stek lök, vitlök, rotselleri, palsternacka, chili och timjan i olja i en gryta på medelvärme i några minuter tills det blir glansigt och luktar gott – men utan att det tar färg.
  3. Häll i krossade tomater, vin och buljong. Salta och ta några varv med pepparkvarnen. Lägg i parmesanskalken.
  4. Koka upp och låt koka i cirka 15 minuter.
  5. Mixa soppan med stavmixer (ja, ostskalken också). Smaka av med citronsaft för att balansera syran.
  6. Blanda färs, persilja, citronskal, juice och riven vitlök. Salta och peppra.
  7. Forma färsen till cirka 20 små köttbullar. Stek dem i olivolja i en panna och lägg sedan över i soppan och låt dem sjuda färdigt i 1–2 minuter.
  8. Servera soppan med oliverna i en skål bredvid

 


Ur boken Det goda livet – Maten som gör skillnad för din hälsa

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025