Näringsinnehåll
16 g kolhydrater/portion
Ingredienser (4 port)
1 gul lök + 1–2 vitlöksklyftor
100 g rotselleri
100 g palsternacka
1/2 röd chili (spansk peppar)
1 msk hackad färsk timjan eller 1/2 tsk torkad
2 msk olivolja
2 burkar krossade tomater (800 g)
1 dl vitt vin
9 dl grönsaksbuljong
1 tsk flingsalt
1 parmesanskalk
1 msk färskpressad citronsaft
nymalen svartpeppar
Frikadeller:
250 g kalv-, nöt- eller
fläskfärs
1 dl fint hackad bladpersilja
rivet skal från 1 citron + 2 tsk pressad juice
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk flingsalt
1 tsk nymalen svartpeppar
1 msk vatten
Till servering:
2 dl svarta oliver, gärna
kalamata
Recept
Tomatsoppa och frikadeller

En tomatsoppa med italiensk touch i form av citronskal, vitlök och persilja. Rosta gärna lite pinjenötter i en torr panna och toppa soppan med.
Gör så här:
- Skala och hacka löken. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Skala rotsellerin och palsternackan och skär i fina tärningar. Kärna ur och hacka chilin.
- Stek lök, vitlök, rotselleri, palsternacka, chili och timjan i olja i en gryta på medelvärme i några minuter tills det blir glansigt och luktar gott – men utan att det tar färg.
- Häll i krossade tomater, vin och buljong. Salta och ta några varv med pepparkvarnen. Lägg i parmesanskalken.
- Koka upp och låt koka i cirka 15 minuter.
- Mixa soppan med stavmixer (ja, ostskalken också). Smaka av med citronsaft för att balansera syran.
- Blanda färs, persilja, citronskal, juice och riven vitlök. Salta och peppra.
- Forma färsen till cirka 20 små köttbullar. Stek dem i olivolja i en panna och lägg sedan över i soppan och låt dem sjuda färdigt i 1–2 minuter.
- Servera soppan med oliverna i en skål bredvid
Ur boken Det goda livet – Maten som gör skillnad för din hälsa
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025