Ingredienser (2 port)
200 g riven blomkål, använd den grova sidan på rivjärnet
1 grovt riven morot
1 skivad liten rödlök
100 g ärtor
150 g tärnad tofu, gärna marinerad för en lite kryddigare smak
2 ägg
1 msk sesamolja
1 msk risvinäger (kan uteslutas)
1 msk soja
ev några hela salladsblad
Stekt blomkålsris med grönsaker och tofu

Gör så här:
I Asien steker man gärna ris med grönsaker, ägg och kött, en sorts asiatisk pyttipanna. Här kommer ett enkelt vegetariskt recept, med blomkål i stället för ris. För att få en asiatisk smak används sesamolja.
1. Fräs den rivna blomkålen i sesamoljan i ca 3–4 minuter på medelvärme, lägg ner lök, morot och ärtor. Höj värmen och fräs i ytterligare någon minut. |
2. Vänd ner tofun och låt den bli varm. |
3. Sänk värmen och fös undan grönsakerna åt ena sidan i stekpannan. Knäck äggen i den andra delen av stekpannan och rör runt så att det blir en äggröra. Blanda ihop ägg och grönsaker. |
4. Häll över risvinäger och rör runt. |
5. Häll över sojasås och rör runt. |
6. Smaka av med salt och peppar. |
7. Lägg några salladsblad i sidorna av din lunchlåda och lägg ner ”det stekta riset”. |
Näringsinnehåll
En portion: 19,6 g kolhydrater
Recept: Sibylla Wiegert
Foto: André de Loisted
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025