« Tillbaka till recept

Näringsinnehåll

Per portion

Energi 367kcal

Protein 26g

Fett 19g

Kolhydrater 19g

Fibrer 6g

Ingredienser (4 port)

500g köttfärs

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

1 stor hackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

2 medelstora rivna morötter

Ca 100g rotselleri och/eller majrova

Ev 1 palsternacka

Ev 1 liten zucchini

1 köttbuljong- eller grönsaksbuljong tärning

1tsk vardera oregano och timjan

1dl vitt vin (valfritt)

Salt, peppar, olivolja

Spagetti och köttfärssås

Spagetti och köttfärssås

Det finns många olika sätt att göra en spaghetti m köttfärssås. Jag brukar experimentera lite med vad jag har hemma utöver den traditionella basen med köttfärs, krossade tomater och lök. Tanken är förstås att fylla ut med mer fibrer och grönsaker i köttfärssåsen och det ska vara rejält med kött. Rätten är ju ganska komplett redan och man känner inte så särskilt för många fler tillbehör än en härlig grönsallad och/eller vitkålssallad. Den här varianten är jättegod!

Gör så här:

Det finns många olika sätt att göra en spaghetti m köttfärssås. Jag brukar experimentera lite med vad jag har hemma utöver den traditionella basen med köttfärs, krossade tomater och lök. Tanken är förstås att fylla ut med mer fibrer och grönsaker i köttfärssåsen och det ska vara rejält med kött. Rätten är ju ganska komplett redan och man känner inte så särskilt för många fler tillbehör än en härlig grönsallad och/eller vitkålssallad . (Försök alltid att ha med lite råkost eller sallad i måltiderna. Även del lilla gör stor skillnad.)

Moroten tycker jag är det perfekta tillskottet i köttfärssåsen: den är lite söt och balanserar tomatens syrlighet; billig; finns alltid i affären och smälter fint in i konsistensen på köttfärsen. Lite rotselleri eller stjälkselleri är också en fin smakförhöjare och såklart; mer fibrer!! Vill man ta fiberjakten längre; så är det ju bara fantasin som sätter gränser för vad man kan riva ner och hälla i köttfärssåsen: palsternacka, majrova,  zucchini, kikärtor, små vita bönor, quorn.

Valet av pasta är inte det lättaste; det finns en uppsjö av olika märken och sorter alla med olika sammansättningar av mjöl: dinkel; durum; fullkorn av någon sort; fibertillsatt, hampa, spirulina osv.

Det är väldigt individuellt hur pasta påverkar blodsockret.

Vi väljer oftast någon form av ägg-pasta. Den färska som man köper i små plasttråg. Mindre kolhydrater; och mer proteiner. Det funkar bäst för Bibben. Vi undviker också att äta större mängder pasta på kvällen. Särskilt fullkornspasta; då vi inte har lyckats hitta ett sätt att parera det senare kolhydratpåslaget. (Först händer ingenting, ingenting och sedan flera timmar efter avslutad måltid kan det ibland brisera en kolhydratbomb! Och den är svårförutsägbar; så för det mesta låter vi bli.)

Mitt på dagen är det däremot lättare. Men jag tänker alltid på att lägga upp mycket köttfärssås och mindre pasta på Bibbens tallrik.

Men nu har det kommit massor med nya produkter i affärerna. Pasta gjord på bönor: gröna sojabönor, gula sojabönor, svarta bönor osv. De innehåller mycket proteiner, och fibrer och väldigt lite kolhydrater jämfört med vanlig pasta. Den här typen av pasta fungerar mycket bra för ett jämnt och fint blodsocker. Ni får prova!

 

  1. Svetta löken på medelsvagvärme i några msk olivolja i några minuter. Lägg till vitlök och övriga grönsaker; låt fräsa några minuter ytterligare.
  2. Lägg i tomatpure och fräs i ytterligare en minut; häll på vinet och låt koka in.
  3. Tillsätt köttfärsen och rör runt.
  4. Smula ner köttbuljongtärningen och häll på tomaterna.
  5. Krydda med salt, peppar, oregano och timjan.
  6. Sätt på ett lock och låt småputtra i ca30 min. Har du tid kan du låta såsen stå och koka på ännu längre (1h). Rör runt då och då; och späd med lite vatten om det behövs.

 

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025