Näringsinnehåll
Per portion 320 kcal
21 g kolhydrater,
17 g fett (varav 6 g mättat)
19 g protein
4 g fiber
Ingredienser (4 port)
400 g sötpotatis
8 ägg
1 msk malen ingefära
1 msk malen kanel
1 fetaost (150 g)
400 g körsbärstomater
1 zucchini
1 tsk chiliflakes
1 msk olivolja
½ tsk salt
Recept
Sötpotatistortilla med kanel & ingefära

Gör en stor form till helgens mysfrukost och ät med ugnsrostade grönsaker. Spara det som blir över i kylen och ha färdigt mellanmål nästa dag. Då med retrograderad stärkelse* som både ger nyttig prebiotika och långsammare kolhydrater. Prebiotika är fibrer i maten som inte bryts ner under matspjälkningen, utan följer med till tjocktarmen där de fungerar som näring till tarmbakterierna för en god tarmflora.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 230 grader.
- Skala och riv potatisen grovt på ett rivjärn, lägg i en ugnsform.
- Knäck äggen i en skål och vispa ihop med ingefära, kanel och salt.
- Häll äggblandningen i formen, blanda och smula över fetaosten. Ställ formen i ugnen och låt stå tills äggen stannat helt och tortillan fått en fin färg, ca 20 minuter.
- Dela tomater och zucchini. Lägg i en ugnsform, ringla över olja, salt och chiliflakes. Ställ i ugnen samtidigt som tortillan, ca 20 min.
- Servera tortillan nygräddad med rostade grönsaker. Eller ät som mellanmål – skär i mindre bitar och förvara i kylskåpet.
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025