Näringsinnehåll
Hela receptet: 118 g kolhydrater
Per portion: 29,5 g kolhydrater
Tillbehören som föreslås är ej inräknade.
Ingredienser (4 port)
1 stor gul lök
5 vitlöksklyftor
1 grön chilifrukt
4 msk smör
3 dl röda linser
500 g färsk spenat
3 msk tärnad färsk ingefära
1 1/2 tsk garam masala
1 burk kokosmjölk
1 msk salt
400 g halloumi eller eldost
4 mogna tomater
1/4 tsk malen muskot
1/2 kruka koriander eller persilja, skuren
servera med ris eller quinoa och lime i klyftor
Recept
Saag paneer – indisk spenatgryta med halloumi

Saag” betyder blad och ”paneer” ost. Egentligen ska det vara en speciell indisk ost, men här kör jag med halloumi – eller eldost, som är den svenska varianten av halloumi.
Gör så här:
- Skala och finhacka lök och vitlök. Strimla chilin. Fräs lök- och vitlökshacket i smöret i en stor kastrull tillsammans med linserna i cirka 5 minuter.
- Tillsätt spenaten och fräs hastigt under lock.
- Lyft av locket och tillsätt chili, ingefära och garam masala. Häll i kokosmjölk och sjud i ett par minuter. Smaka av med salt.
- Strimla halloumin och skär tomaterna i klyftor. Bryn halloumin hastigt i en stekpanna. Lägg över i grytan och låt koka upp.
- Tillsätt tomaterna och toppa med muskot och örter. Servera direkt.
Ur boken Grönsaker A–Ö (Bonnier Fakta, 2020)
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025