« Tillbaka till recept

Näringsinnehåll

Hela receptet: 118 g kolhydrater

Per portion: 29,5 g kolhydrater

Tillbehören som föreslås är ej inräknade.

Ingredienser (4 port)

1 stor gul lök

5 vitlöksklyftor

1 grön chilifrukt

4 msk smör

3 dl röda linser

500 g färsk spenat

3 msk tärnad färsk ingefära

1 1/2 tsk garam masala

1 burk kokosmjölk

1 msk salt

400 g halloumi eller eldost

4 mogna tomater

1/4 tsk malen muskot

1/2 kruka koriander eller persilja, skuren

servera med ris eller quinoa och lime i klyftor

Recept

Paul Svensson

Saag paneer – indisk spenatgryta med halloumi

Saag paneer – indisk spenatgryta med halloumi

Saag” betyder blad och ”paneer” ost. Egentligen ska det vara en speciell indisk ost, men här kör jag med halloumi – eller eldost, som är den svenska varianten av halloumi.

Gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Strimla chilin. Fräs lök- och vitlökshacket i smöret i en stor kastrull tillsammans med linserna i cirka 5 minuter.
  2. Tillsätt spenaten och fräs hastigt under lock.
  3. Lyft av locket och tillsätt chili, ingefära och garam masala. Häll i kokosmjölk och sjud i ett par minuter. Smaka av med salt.
  4. Strimla halloumin och skär tomaterna i klyftor. Bryn halloumin hastigt i en stekpanna. Lägg över i grytan och låt koka upp.
  5. Tillsätt tomaterna och toppa med muskot och örter. Servera direkt.

Ur boken Grönsaker A–Ö (Bonnier Fakta, 2020)

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025