Näringsinnehåll
62 g kolhydrater/portion
Ingredienser (4 port)
2 dl torkade svarta linser
1 1/5 kg blandade rotfrukter, t ex potatis, morot, sötpotatis, palsternacka, rotselleri och små rödbetor
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 tsk torkad rosmarin och/eller timjan
200 g getost av chèvretyp eller fetaost
Senapsdressing:
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger, gärna vit
1/2 msk fransk senap
1/2 msk honung
1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Till servering:
1 påse blandad sallad, ca 70 g
Recept
Rotfrukter på plåt

Enklare tillagning får man leta efter. Ugnsrostade rotfrukter som blandas med linser i en härlig dressing. Toppa till sist alltihop med klickar av getost.
Gör så här:
- Värm ugnen till 225 grader.
- Skölj och koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av.
- Skrubba rotfrukterna om de är jordiga. Skär i mindre bitar om de är stora (rödbetor måste skäras i mindre bitar eftersom de tar längre tid i ugnen).
- Lägg rotfrukterna på en plåt, blanda med olja, salt, peppar och örtkryddor. Rosta mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka och har fått lite färg.
- Vispa ihop olja, vinäger, senap, honung, salt och peppar till dressingen och vänd sedan ner linserna.
- Ta ut rotfrukterna och fördela linserna med dressingen över alltihop. Toppa med sallad och smulad getost och servera direkt.
Ur boken Det goda livet – Maten som gör skillnad för din hälsa
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025