« Tillbaka till recept

Näringsinnehåll

62 g kolhydrater/portion

Ingredienser (4 port)

2 dl torkade svarta linser

1 1/5 kg blandade rotfrukter, t ex potatis, morot, sötpotatis, palsternacka, rotselleri och små rödbetor

2 msk olivolja

1/2 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

1 tsk torkad rosmarin och/eller timjan

200 g getost av chèvretyp eller fetaost

Senapsdressing:

3 msk olivolja

1 msk balsamvinäger, gärna vit

1/2 msk fransk senap

1/2 msk honung

1/2 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

Till servering:

1 påse blandad sallad, ca 70 g

Recept

Tareq Taylor och Sara Ask

Rotfrukter på plåt

Rotfrukter på plåt

Enklare tillagning får man leta efter. Ugnsrostade rotfrukter som blandas med linser i en härlig dressing. Toppa till sist alltihop med klickar av getost.

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Skölj och koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av.
  3. Skrubba rotfrukterna om de är jordiga. Skär i mindre bitar om de är stora (rödbetor måste skäras i mindre bitar eftersom de tar längre tid i ugnen).
  4. Lägg rotfrukterna på en plåt, blanda med olja, salt, peppar och örtkryddor. Rosta mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka och har fått lite färg.
  5. Vispa ihop olja, vinäger, senap, honung, salt och peppar till dressingen och vänd sedan ner linserna.
  6. Ta ut rotfrukterna och fördela linserna med dressingen över alltihop. Toppa med sallad och smulad getost och servera direkt.

 


Ur boken Det goda livet – Maten som gör skillnad för din hälsa

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025