« Tillbaka till recept

Ingredienser (4 port)

15–20 rädisor med blad

15 färskpotatisar

15 späda sommarmorötter

1/2 gurka

några dillkvistar

Svensk caesardressing:

1 ägg

1 msk fransk senap

4 msk spad från matjessill

1/2 vitlöksklyfta

2 dl neutral rapsolja

1–2 msk ättiksprit, 12 %

1/2 dl riven västerbottensost

salt

Primörsallad med svensk caesardressing

Primörsallad med svensk caesardressing

Gör så här:

Rädisor hör till sommarbordet och så även caesardressingen. Här är en del ingredienser i originaldressingen utbytta mot svenska råvaror som västerbottensost och matjessillspad. De matchar rädisans naturliga pepparrotssting bättre.

1. Mixa ägg med senap, sillspad och vitlök. Tillsätt oljan i en tunn stråle tills dressingen tjocknar.
2. Smaka av med ättiksprit och blanda ner osten. Smaka av med salt.
3. Ansa rädisorna och spara bladen. Skrubba eller tvätta samtliga grönsaker.
4. Koka potatisen i lättsaltat vatten med lite dill tills den är mjuk, i cirka 20 minuter (innertemperaturen ska vara 97 grader).
5. Återanvänd vattnet till att koka morötterna i och så till sist ett snabbt dopp för rädisorna i samma vatten.
6. Kyl ner alla grönsaker utom potatisen.
7. Blanda grönsaker och potatis med dressingen och toppa salladen med rädisblad och riven ost. Servera gärna med knaprigt vitlöksstekt bröd.

 

Kolhydratsinnehåll

Hela receptet: 160 g kolhydrater
Per portion: 40 g kolhydrater

Recept: Paul Svensson
Foto: Charlie Drevstam Ur boken Grönsaker A–Ö (Bonnier Fakta, 2020)

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025