« Tillbaka till recept

Näringsinnehåll

82 g kolhydrater/portion

Ingredienser (4 port)

1/2 gul lök

4 vitlöksklyftor

1 röd chili

4 kvistar basilika, stjälkar

+ blad

2 sardellfiléer

3 msk olivolja

1 msk tomatpuré

1 förpackning krossade tomater, 400 g + 1/2 burk vatten

1 dl vitt vin eller 1 tsk vitvinsvinäger

2 lagerblad

4–5 kvistar färsk timjan

1 tsk flingsalt

1 zucchini

15–20 svarta oliver med kärna

ev 1 msk färskpressad citronjuice

400 g penne

parmesanost att riva över

salt, nymalen svartpeppar

Recept

Tareq Taylor och Sara Ask

Pasta arrabbiata

Pasta arrabbiata

Om man skär zucchinin (eller andra grönsaker) i samma form som pastan så blandar de sig bättre, annars lägger de sig ofta på olika sidor av tallriken.

Gör så här:

  1. Skala lök och vitlök. Finhacka löken och skiva vitlöksklyftorna tunt. Skär även chilin i skivor eller ringar. Hacka basilikastjälkarna och sardellerna.
  2. Fräs lök, vitlök och chili i olja en stund. Lägg i tomatpurén och fräs på hög värme tills purén är lätt rostad – då blir smaken som bäst.
  3. Häll i tomater, vatten och vin eller vinäger och tillsätt sardeller, lagerblad, timjan och basilikastjälkar. Låt allt puttra en stund och smaka sedan av med salt.
  4. Skär zucchinin i penneform och fräs i en stekpanna med lite olja och salt. Lägg ner även oliverna i pannan efter en stund – de ska inte kärnas ur.
  5. Om tomaterna är riktigt söta kan det behövas lite mer syra i såsen. Pressa då i lite citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  6. Blanda zucchinin och oliverna med tomatsåsen.
  7. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och blanda allt. Toppa med riven parmesanost och basilikablad.

Ur boken Det goda livet – Maten som gör skillnad för din hälsa

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025