Näringsinnehåll
82 g kolhydrater/portion
Ingredienser (4 port)
1/2 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 röd chili
4 kvistar basilika, stjälkar
+ blad
2 sardellfiléer
3 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 förpackning krossade tomater, 400 g + 1/2 burk vatten
1 dl vitt vin eller 1 tsk vitvinsvinäger
2 lagerblad
4–5 kvistar färsk timjan
1 tsk flingsalt
1 zucchini
15–20 svarta oliver med kärna
ev 1 msk färskpressad citronjuice
400 g penne
parmesanost att riva över
salt, nymalen svartpeppar
Recept
Pasta arrabbiata

Om man skär zucchinin (eller andra grönsaker) i samma form som pastan så blandar de sig bättre, annars lägger de sig ofta på olika sidor av tallriken.
Gör så här:
- Skala lök och vitlök. Finhacka löken och skiva vitlöksklyftorna tunt. Skär även chilin i skivor eller ringar. Hacka basilikastjälkarna och sardellerna.
- Fräs lök, vitlök och chili i olja en stund. Lägg i tomatpurén och fräs på hög värme tills purén är lätt rostad – då blir smaken som bäst.
- Häll i tomater, vatten och vin eller vinäger och tillsätt sardeller, lagerblad, timjan och basilikastjälkar. Låt allt puttra en stund och smaka sedan av med salt.
- Skär zucchinin i penneform och fräs i en stekpanna med lite olja och salt. Lägg ner även oliverna i pannan efter en stund – de ska inte kärnas ur.
- Om tomaterna är riktigt söta kan det behövas lite mer syra i såsen. Pressa då i lite citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda zucchinin och oliverna med tomatsåsen.
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och blanda allt. Toppa med riven parmesanost och basilikablad.
Ur boken Det goda livet – Maten som gör skillnad för din hälsa
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025