« Tillbaka till recept

Ingredienser (10 port)

1 liter nässlor

5 dl vatten

5 dl rågmjöl

2 tsk salt

3 msk hasselnötsolja

1 pkt jäst

1,5 dl vatten

7–8 dl dinkel- eller

vetemjöl special

Pensling:

1 ägg

0,5 dl hasselnötter

Nässelbröd med nötter

Nässelbröd med nötter

Nässelbröd med nötter

Gör så här:

1. Skölj nässlorna noga. Koka upp dem med 5 dl vatten och låt koka några minuter. Dra från värmen.
2. Häll av och spara kokspadet, cirka 4 dl. Rör i salt och olja.
3. Häll kokspadet över rågmjölet och rör om. Häll också på nässlorna. Låt degen svalna
till fingerljummet.

4. Rör ut jästen i kallt vatten och blanda med rågdegen. Blanda i dinkel/vetemjölet. Arbeta
kraftigt och länge till en fast
deg.

5. Jäs övertäckt till dubbel storlek i 30–40 minuter.
6. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda några kraftiga korta tag. Kavla ut
degen till en platta. Rulla ihop och låt jäsa i 25–30 minuter. Degen ska snabbt
resa sig efter ett lätt tryck med fingret.

7. Värm ugnen till 250 grader. Snitta degen med en vass kniv. Pensla med uppvispat ägg och strö över grovt hackade hasselnötter. Grädda i 10 minuter.

8. Sänk till 200 grader och grädda ytterligare 40 minuter. Om brödet blir för mörkt så lägg över ett stycke aluminiumfolie under gräddningen.

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025