Ingredienser (2 port)
1 burk vita bönor
150 g hackad grönkål
1 strimlad selleristjälk
1 riven morot
1 liten hackad gul lök
1 skivad vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 grönsaksbuljongtärning
4 msk riven parmesanost
2 msk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
1 lagerblad
1 liten repad kvist färsk rosmarin
salt och peppar
Mustig bönsoppa med grönkål och parmesan

Gör så här:
En härligt värmande soppa att ta med i termos eller burk och som man sedan värmer på jobbet är den perfekta lunchmaten. Servera gärna med en bit gott bröd.
1. Hetta upp olivoljan i en kastrull. Stek vitlöksskivorna några minuter på medelvärme, de ska bli gyllene. Fiska upp dem med en gaffel och lägg dem vid sidan. |
2. Fräs gul lök, selleri, morot, lagerblad och rosmarin i några minuter i samma olja som vitlöken. |
3. Häll på 5 dl vatten och lägg i buljongen. Låt koka upp och häll i de vita bönorna. |
4. Ta fram stavmixern och kör lite försiktigt i kastrullen. Det gäller att mosa en del av bönorna men inte alla. |
5. Lägg i grönkålen och låt koka i ca 10–15 minuter. |
6. Ta bort soppan från värmen och lägg ner citronskal, citronsaft och parmesan. Rör runt och smaka av med lite peppar och salt. Strössla över den knapriga vitlöken. |
Näringsinnehåll
En portion: 42,1 g kolhydrater
Recept: Sibylla Wiegert
Foto: André de Loisted
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025