« Tillbaka till recept

Ingredienser (2 port)

1 burk vita bönor

150 g hackad grönkål

1 strimlad selleristjälk

1 riven morot

1 liten hackad gul lök

1 skivad vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 grönsaksbuljongtärning

4 msk riven parmesanost

2 msk citronsaft

1 tsk rivet citronskal

1 lagerblad

1 liten repad kvist färsk rosmarin

salt och peppar

Mustig bönsoppa med grönkål och parmesan

Mustig bönsoppa med grönkål och parmesan

Gör så här:

En härligt värmande soppa att ta med i termos eller burk och som man sedan värmer på jobbet är den perfekta lunchmaten. Servera gärna med en bit gott bröd.

1. Hetta upp olivoljan i en kastrull. Stek vitlöksskivorna några minuter på medelvärme, de ska bli gyllene. Fiska upp dem med en gaffel och lägg dem vid sidan.
2. Fräs gul lök, selleri, morot, lagerblad och rosmarin i några minuter i samma olja som vitlöken.
3. Häll på 5 dl vatten och lägg i buljongen. Låt koka upp och häll i de vita bönorna.
4. Ta fram stavmixern och kör lite försiktigt i kastrullen. Det gäller att mosa en del av bönorna men inte alla.
5. Lägg i grönkålen och låt koka i ca 10–15 minuter.
6. Ta bort soppan från värmen och lägg ner citronskal, citronsaft och parmesan. Rör runt och smaka av med lite peppar och salt. Strössla över den knapriga vitlöken.

 

Näringsinnehåll

En portion: 42,1 g kolhydrater

Recept: Sibylla Wiegert
Foto: André de Loisted

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025