Ingredienser (4 port)
ca 500g morötter
1 gul lök, hackad
1 finhackad vitlöksklyfta
ca 3dl kyckling- eller grönsaksbuljong
1/4 tsk malen spiskummin
1/4 tsk curry pulver
0,5 tsk torkad timjan
1 msk olivolja
1 msk smör
salt
peppar
Morötter x 2

Morötter är söta och goda, de kostar inte så mycket och finns alltid i affären. Man kan riva ner en morot nästan lite var som helst; i köttfärsen, i salladen , i en soppa eller så äter man dem råa.
Gör så här:
Ett väldigt gott sätt att äta råa morötter är att riva dem fint och pressa citron över. Det blir en härlig kombination med citronens syra och den finrivna moroten som fortfarande innehåller alla fibrer men nu är mjuk, len och söt. Svårare än så behöver det inte vara.
När man vill prova något annat så kan man steka morötterna med lök och mustiga kryddor. Morötterna blir ett jättegott tillbehör till både kött- och fiskrätter.
Tillagning
- Skala morötterna och skär dem till stora tändsticksstavar
- Fräs löken i smör och olja i några minuter, tillsätt viltöken och fräs lite till.
- Tillsätt spiskummin, curry och timjan. Rör runt
- Tillsätt morötterna och rör runt väl så att alla kryddor och lök fördelas jämnt.
- Häll på buljongen och koka upp mörötterna. Salta och peppra försiktigt. Tänk på att buljongen kan vara salt.
- Låt koka utan lock på medelvärme i ca 10-15 min tills vätskan nästan har försvunnit.
- Nu får man vara lite försiktig och röra runt några gånger. Vätskan ska försvina och löken ska tillsammans med morötterna smälta ihop och bli lätt karamelliserade med ett litet tuggmotstånd kvar.
Näringsvärde Energi Protein Fett Kolhydrater Fibrer
Per portion 127kcal 2,5g 7g 14g 4g
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025