« Tillbaka till recept

Ingredienser (4 port)

2,5 msk smör

2,5 dl mandelmjöl

1 tsk fiberhusk

0,5 tsk salt

1 tsk bakpulver

1 ägg

1 krm oregano

1 burk(400g) passerade tomater

1 msk tomatpuré

2 hackade vitlöksklyftor

1 tsk torkad oregano

2 msk olivolja

salt och peppar

150 g skinka (kokt eller rökt)

6 st champinjoner

2 st mozzarellabollar

riven ost efter smak och tycke (ca 2 dl)

lite torkad oregano

50 g ruccola

6 cocktailtomater

eventuellt några färska basilikablad

Mandelpizza

Mandelpizza

Pizza är en storfavorit i de flesta familjer; för att hitta ett bättre alternativ än vanligt vetemjöl som ger ett stort kolhydratpåslag och påverkar blodsockret mycket, så har vi provat oss fram med olika mjölblandningar som fullkorn, graham och rågmjöl bland andra. Jag har även bakat pizzabotten på blomkål. Det blir också riktigt gott.

Gör så här:

Ett recept som vi har fastnat för är en pizzabotten gjord på mandelmjöl. Det innehåller väldigt lite kolhydrater och går förhållandevis fort att göra. Man kan förstås köpa färdig tomatsås om man vill eller så gör man en enkel snabbvariant som följer här. Det som är kul med pizza är att man kan få välja precis vad man själv vill ha på sin pizza: allt från salami, skinka, tonfisk, lök, svamp och så vidare. Och det är roligt att baka tillsammans. För att få med lite grönt så brukar vi strö lite fina ruccolablad och några halverade cocktailtomater över pizzan när den är färdiggräddad.

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225C
  2. Smält smöret och blanda alla ingredienser till degen i en skål. Ställ åt sidan och låt svälla en stund. Ca 5 minuter.
  3. Gör under tiden den superenkla tomatsåsen genom att bryna den hackade vitlöken i olivoljan in några minuter; den får inte bli bränd, men gärna lite gyllene.
  4. Tillsätt tomatpurén och rör runt.
  5. Tillsätt de passerade tomaterna, oregano, salt och peppar.
  6. Koka upp och låt småputtra i ca 10 minuter.
  7. Baka ut pizzadegen till 2 runda pizzor eller en stor fyrkantig och lägg över dem på en lättsmord pappersklädd plåt.
  8. Strimla skinkan, skiva championer och mozzarella.
  9. Bred tomatsåsen över pizzabottnarna  och lägg på skinka, championer  och mozzarella.
  10. Strö över osten och grädda pizzan i mitten av ugnen i ca 7 minuter.
  11. Toppa med ruccolasallad och uppskurna cocktailtomater och kanske några färska basilikablad.
Näringsvärde Energi Protein Fett Kolhydrater Fiber
Portion 587kcal 28g 48g 11g 2g

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025