Ingredienser (4 port)
400 g rödbetor
200 g potatis
600 g makrillfilé, fryst
som tinat
150 g svartkål
2 äpplen
100 g bladspenat
50 g kapris
olivolja
salt
svartpeppar
Citron- och dillmajonnäs
1,5 dl majonnäs
0,5 citron, juicen
1 dl hackad dill
salt
peppar
Ljummen rödbets- och äppelsallad med makrill och kapris

Gör så här:
Variera valet av fisk på tallriken, med makrill till exempel! En fet fisk som bidrar med viktiga näringsämnen, bland annat vitamin D och omega-3 som båda kan vara lite knepiga att få i sig annars.
1. Värm ugnen till 225 grader. |
2. Skrubba rödbetor och potatis och dela i mindre klyftor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla på olja, strö över salt och låt stå i ugnen tills betor och potatis är mjuka, ca 25 minuter. |
3. Lägg makrillfiléerna med skinnsidan ner i en ugnsform med olja i botten. Strö på salt och peppar och ställ i ugnen med rödbetorna när 15 minuter återstår. |
4. Dela svartkålen i mindre bitar och massera med lite olja och salt. Lägg kålen på rödbetsplåten när 5 minuter återstår. |
5. Kärna ur och dela äpplena i mindre bitar. Blanda äpple, spenat och kapris på ett stort fat. Vänd försiktigt ner rödbetor, potatis och svartkål. Dela den varma makrillen i bitar och lägg på salladen. |
6. Blanda majonnäs, citronjuice och dill. Smaka av med salt och peppar. Servera den ljumma salladen med citron- och dillmajonnäsen. |
Kolhydratsinnehåll
Hela receptet: 100 g kolhydrater
Per portion: 25 g kolhydrater
Citron- och dillmajonnäs:
Hela receptet: 10 g kolhydrater
Recept: dietisterna Johanna Andersson och Caroline Wilbois
Foto: Sofia Kallner
Ur boken Dietistens val: vardagsmat som gör skillnad! (Norstedts, 2020)
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025