« Tillbaka till recept

Ingredienser (4 port)

400 g rödbetor

200 g potatis

600 g makrillfilé, fryst

som tinat

150 g svartkål

2 äpplen

100 g bladspenat

50 g kapris

olivolja

salt

svartpeppar

Citron- och dillmajonnäs

1,5 dl majonnäs

0,5 citron, juicen

1 dl hackad dill

salt

peppar

Ljummen rödbets- och äppelsallad med makrill och kapris

Ljummen rödbets- och äppelsallad med makrill och kapris

Gör så här:

Variera valet av fisk på tallriken, med makrill till exempel! En fet fisk som bidrar med viktiga näringsämnen, bland annat vitamin D och omega-3 som båda kan vara lite knepiga att få i sig annars.

1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Skrubba rödbetor och potatis och dela i mindre klyftor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla på olja, strö över salt och låt stå i ugnen tills betor och potatis är mjuka, ca 25 minuter.
3. Lägg makrillfiléerna med skinnsidan ner i en ugnsform med olja i botten. Strö på salt och peppar och ställ i ugnen med rödbetorna när 15 minuter återstår.
4. Dela svartkålen i mindre bitar och massera med lite olja och salt. Lägg kålen på rödbetsplåten när 5 minuter återstår.
5. Kärna ur och dela äpplena i mindre bitar. Blanda äpple, spenat och kapris på ett stort fat. Vänd försiktigt ner rödbetor, potatis och svartkål. Dela den varma makrillen i bitar och lägg på salladen.
6. Blanda majonnäs, citronjuice och dill. Smaka av med salt och peppar. Servera den ljumma salladen med citron- och dillmajonnäsen.

 

Kolhydratsinnehåll

Hela receptet: 100 g kolhydrater
Per portion: 25 g kolhydrater

Citron- och dillmajonnäs:
Hela receptet: 10 g kolhydrater

Recept: dietisterna Johanna Andersson och Caroline Wilbois
Foto: Sofia Kallner
Ur boken Dietistens val: vardagsmat som gör skillnad! (Norstedts, 2020)

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025