« Tillbaka till recept

Näringsinnehåll

Per portion

366 kcal

4 g kolhydrater

29 g fett (varav 3 g mättat)

17 g protein

Ingredienser (4 port)

300 g färsk lax

1 dl majonnäs

1–2 msk wasabipasta

1 burk tångpärlor (citron)

2 msk furitaki

0,5 kruka röd oxalis (eller dill)

0,5 dl ättiksprit 12 %

1 dl sötströ eller strösocker

2 dl vatten

7 cm färsk ingefära

1 stjälk citrongräs

1 lime

1 rotselleri (ca 400 g)

Recept

Dietisterna Johanna Andersson och Caroline Wilbois

Laxsashimi med picklad rotselleri, ingefära och citronpärlor

Laxsashimi med picklad rotselleri, ingefära och citronpärlor

En vacker, enkel och lyxig förrätt som sätter tonen på nyårsmiddagen. Här i form av en sashimi ihop med svensk rotselleri – en fusion mellan Japan och Sverige. Det bästa av två världar.

Gör så här:

 

  1. Picklad rotselleri (kan förberedas 1–2 dagar innan): Koka upp en lag med ättika, sötströ/socker och vatten. Skala ingefäran och hyvla den tunt. Banka citrongräset platt och skiva limen, lägg sedan ner det ihop med ingefäran i lagen.
  2. Skala rotselleri och skiva tunt på en mandolin. Koka upp 5 dl vatten. Förväll rotselleriskivorna i cirka 30 sekunder och lyft sedan över dem till den smaksatta lagen medan den fortfarande är varm. Låt svalna och dra minst 4 timmar.
  3. Skär laxen i tunna skivor.
  4. Blanda majonnäs och wasabipasta till en kräm.
  5. Lägg ca 4–5 bitar picklade skivor rotselleri på en tallrik (ta gärna med ett par bitar av ingefäran), toppa med lax, tångpärlor, furitaki och oxalis. Spritsa eller klicka ut wasabikrämen i små rosor.

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025