Näringsinnehåll
Per portion
366 kcal
4 g kolhydrater
29 g fett (varav 3 g mättat)
17 g protein
Ingredienser (4 port)
300 g färsk lax
1 dl majonnäs
1–2 msk wasabipasta
1 burk tångpärlor (citron)
2 msk furitaki
0,5 kruka röd oxalis (eller dill)
0,5 dl ättiksprit 12 %
1 dl sötströ eller strösocker
2 dl vatten
7 cm färsk ingefära
1 stjälk citrongräs
1 lime
1 rotselleri (ca 400 g)
Recept
Laxsashimi med picklad rotselleri, ingefära och citronpärlor

En vacker, enkel och lyxig förrätt som sätter tonen på nyårsmiddagen. Här i form av en sashimi ihop med svensk rotselleri – en fusion mellan Japan och Sverige. Det bästa av två världar.
Gör så här:
- Picklad rotselleri (kan förberedas 1–2 dagar innan): Koka upp en lag med ättika, sötströ/socker och vatten. Skala ingefäran och hyvla den tunt. Banka citrongräset platt och skiva limen, lägg sedan ner det ihop med ingefäran i lagen.
- Skala rotselleri och skiva tunt på en mandolin. Koka upp 5 dl vatten. Förväll rotselleriskivorna i cirka 30 sekunder och lyft sedan över dem till den smaksatta lagen medan den fortfarande är varm. Låt svalna och dra minst 4 timmar.
- Skär laxen i tunna skivor.
- Blanda majonnäs och wasabipasta till en kräm.
- Lägg ca 4–5 bitar picklade skivor rotselleri på en tallrik (ta gärna med ett par bitar av ingefäran), toppa med lax, tångpärlor, furitaki och oxalis. Spritsa eller klicka ut wasabikrämen i små rosor.
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025