Ingredienser (4 port)
Ca 600g laxfilé, hel eller i portionsbitar
1 burk (250g) 10% kvarg (kesella t ex)
1 tsk malen röd paprika
0,5 g saffran
1 ägg
1 tsk salt och lite peppar med kvarnen
Lit olja för att smörja formen
Lax med saffranskesella

En del barn tycker kanske att fisk inte är deras favoritmat. Min son Bibben har hört till den kategorin. Men jag gömde fisken under ett lussebullstäcke (med saffran) och han blev plötsligt både nyfiken och hungrig. Att göra fisk i ugn är riktig snabbmat. Här får laxen ett härligt kryddat täcke med saffran och kesella.
Gör så här:
Då vill jag gärna göra några snabba och nyttiga tillbehör: gör gärna fler medan laxen sköter sig själv i ugnen. Grönt ärtmos och blomkålsris eller gröna bönor och broccoli puré passar fint till, innehåller massor med fibrer som hjälper till att balansera blodsockret. Skalkokt potatis eller varför inte lite fullkornsbulgur för de rikitigt hungriga.
Jag brukar experimentera med olika konsistenser på maten, det tycker Bibben är jättespännande. Kombinera efter tycke och tillgång. En härlig grönsallad som man river ner en morot i och strösslar med lite solrosfrön är aldrig fel.
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smörj en ugnsform med lite olja.
3. Stöt saffran m lite salt i en mortel
4. Blanda paprika, saffran, salt och peppar med kvargen. Rör ner ägget till en jämn smet.
5. Bred smeten över fisken i ett jämnt täcke och sätt in i ugnen i ca 20min
Näringsvärde Energi Protein Fett Kolhydrater Fibrer
Per portion 398kcal 38g 27g 2g 0g
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025