Näringsinnehåll
101 g kolhydrater
Bröd är ej inräknat.
Ingredienser (4 port)
4 stora färska kronärtskockor
+ salt till kokningen
3 dl ricotta
2 dl brynt smör
1 citron
2 msk fint skuren kruspersilja
400 g skivad lufttorkad
skinka
gott bröd
flingsalt
Recept
Kronärtskocka med lufttorkad skinka

”Mat som innebär ett visst plockande har en positiv social effekt på människor. Man delar upplevelse, man skickar runt några fat och just det bidrar ofta till mycket god stämning kring bordet.”
Gör så här:
Dag 1:
- Lägg kronärtskockorna i en stor gryta, täck med vatten och salta. För att kronärtskockorna ska hamna under ytan, placera ett mindre lock i grytan och lägga på något som tyngd. Koka upp och sjud tills bladen lätt lossnar om du försöker dra loss dem, det tar 30–60 minuter.
- Häll av kokvattnet och låt kronärtskockorna svalna något. Plocka loss alla stora blad och förvara dem i kylen. Ta bort den håriga delen på hjärtat med en sked. Mixa de fyra hjärtana med ricotta och smaka av med salt och peppar. Förvara i kylen.
Dag 2:
3. Sätt ugnen på 150 grader.
4. Värm smöret i en kastrull på medelvärme utan att röra om. När det börjar dofta nötigt och bli brunt, häll över i en kall kastrull och låt svalna lite.
5. Lägg kronärtskocksbladen på en plåt och värm dem i ugnen. Ta ut och ringla över varmt brynt smör. Vänd runt så att smöret fördelas jämnt på bladen. Ta fram några runda serveringsfat och klicka ut ricottakrämen mitt på faten. Arrangera de varma kronärtskocksbladen runtom. Riv över citronskal och toppa med persilja och flingsalt.
6. Bjud skivade charkuterier och nyrostat bröd till. Jättegott att dippa bladen i krämen och på så vis få ut all den goda smaken från både blad och kräm.
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025