Ingredienser (4 port)
600g skinn- och benfria kycklingbitar
Ca 1,5msk currypulver eller färdig currypasta på burk(röd curry ger en mer Thailändsk smak; också jättegott)
1 burk kokosmjölk (400g)
Saften av en halv citron
Salt
Kokos-curry kyckling

Asiatisk mat är en stor favorit hos Bibben. Helst thai! Men att köpa hem mat från en thai restaurang eller äta ute är en riktigt stor utmaning. Det finns ofta mycket socker i maten; där man minst anar det, rätterna kan vara mycket feta och det vita riset jobbar som en kolhydratraket. Det blir svårt att balansera blodsockret. Här kommer ett enkelt recept på ugnsbakade kycklingdelar i en härligt krämig kokoscurrysås och man kan ju själv reglera kryddningen. Att låta ugnen jobba med huvudnumret medan man gör goda tillbehör är väldigt smidigt. Välj några goda tillbehör med nyttiga fibrer; gärna med vackra gröna färger som kompletterar kycklingen. Till exempel ärtor, gröna bönor, lite lättstekt spenat eller morötter. Jag tänker: lite mer roliga grönsaker ger ett mycket jämnare blodsocker. Till curry vill man ofta ha ris; vi väljer helst en fullkornsvariant. Det finns numer att köpa både fullkornsbasmatiris och fullkornsjasminris som passar fint till asiatisk mat. Jättegott!
Gör så här:
Tillagning:
- Värm ugnen till 175 grader.
- Lägg kycklingdelarna i en ugnsform och gnid in dem med salt och currypulver eller currypasta
- Pressa över citronsaften
- Vispa om kokosmjölken så att den får en jämn konsistens och häll över kycklingen.
- Ställ in i ugnen och tillaga i ca 40min.
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025