« Tillbaka till recept

Ingredienser (6 port)

Tomatsås:

2 burkar hela, skalade

tomater av god kvalitet

0,5 gul lök, skalad,

finhackad

2 vitlöksklyftor, tunt

skivade

0,5 dl olivolja

3 msk tomatpuré

1 tsk socker

2 msk rödvinsvinäger

0,5 tsk salt

2 krm svartpeppar

0,5 tsk salvia torkad

1 tsk oregano torkad

Köttbullar

500 g vildsvinsfärs eller

annan färs

0,5 gul lök, skalad, finhackad

1 vitlöksklyfta, riven

0,5 dl ströbröd

1 dl parmesanost, fint riven

1,5 dl grädde

1 ägg

rapsolja och smör till

stekning

salt

svartpeppar grovmalen

Italienska viltköttbullar i tomatsås

Italienska viltköttbullar i tomatsås

Säsongens råvara

Gör så här:

Tomatsås
1. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull cirka tre minuter. Tillsätt burktomaterna,
tomatpuré, socker och örtkryddor.
2. Rör om och koka tomatsåsen i 10–20 minuter på låg värme, gärna längre. Täck med lock så stänker det inte ut så mycket.

3. När tomatsåsen har kokat ihop smakar du av den med salt, peppar, socker och vinäger.

 

Köttbullar
1. Blanda ströbröd med grädde i en bunke. Låt svälla några minuter.

2. Svetta lök och vitlök i en stekpanna och blanda ner i ströbrödsblandningen, tillsätt ägget.

3. Blanda ner färs och ost i smeten, rör sedan hastigt ihop den. Överarbeta inte köttbullssmeten, då blir den trådig. Salta och peppra efter tycke och smak.
4. Provstek en liten klick köttbullssmet och smaka av med mer salt eller peppar om det behövs.

5. Forma köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna så blir det inte så kladdigt.
6. Stek köttbullarna i olja och smör runt om i en panna.
7. Lägg över köttbullarna i tomatsåsen. Koka färdigt köttbullarna i 5–10 minuter på låg värme.

 

Servera med spaghetti och gärna en god sallad.

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025