Ingredienser (4 port)
500 g hjortinnerfilé
2 lagerblad
5 kvistar timjan
1 vitlöksklyfta
rapsolja till stekning
smör till stekning
Hjortfilé

På vintern passar det bra att laga morot, rödvinssky och hjortfilé.
Gör så här:
1. Putsa hjortfilén, dvs skär bort eventuella senor, och stycka upp den i fyra portioner à ca 120 g.
2. Hetta upp en stekpanna och stek hjorten på medelhög värme i olja och smör (oljan tål högre temperaturer medan smöret tillför smak).
3. Vänd hjorten när den fått fin stekyta, efter ca 2 minuter, och tillsätt lagerblad, timjan och vitlök i pannan.
4. Ös med stekfett tills hjorten har en innertemperatur av 50°C. Låt den därefter vila 10 minuter före servering, då går temperaturen också upp ytterligare några grader.
5. Serveras med till exempel pepparbakad morot, nystekt brysselkål, svartkål och grönkål.
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025