Näringsinnehåll
Hela receptet: 348 g kolhydrater
Per portion: 87 g kolhydrater
Ingredienser (4 port)
Pizzadeg:
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten (37 grader)
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 tsk strösocker
2 dl dinkelsikt
1 dl fullkornsdinkel
3 dl vetemjöl special
Topping:
1 dl crème fraiche
200 g getost utan skal
2–3 färska rödbetor
2 päron, gärna conference
2 msk pinjenötter
250 g mozzarella
1 msk honung
Citron- och vitlöksolja:
3/4 dl olivolja
1 citron, skalet
1 klyfta vitlök
salt
nymalen svartpeppar
Recept
Grillad pizza med rödbetor, getost, päron, pinjenötter och honung

Till det här receptet behöver du en pizzasten för grill. Den hittar du i välsorterade matbutiker för ett par hundralappar. Väl värd investeringen – för när du väl har bakat pizza på grillen vill du aldrig sluta!
Gör så här:
- Lös jästen i lite av vattnet, häll på resten och tillsätt olivolja, salt och strösocker. Tillsätt mjölsorterna lite i taget tills du får en smidig deg. Knåda degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter tills degen blivit smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs.
- Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek, ca 45–60 minuter.
- Blanda ingredienserna till citron- och vitlöksoljan.
- Tänd grillen och vänta tills kolen glöder och blivit lite grå. Kavla under tiden ut degen så tunt det bara går och så att bitarna passar på pizzastenens plåt.
- Bred på ett tunt lager crème fraiche och smula över getosten.
- Skala rödbetorna och skär dem och päronen i stavar och vänd runt dem i lite olja. Fördela på pizzorna och riv över mozzarellan. Strö över lite pinjenötter och ringla över lite honung.
- Lägg pizzastenen på gallret och låt den bli varm under några minuter.
- Lägg på plåten med pizzan och sätt på locket, grilla några minuter tills pizzan fått fin färg. Ringla över citron- och vitlöksoljan och skär upp i bitar, ät direkt medan du grillar nästa pizza.
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025