« Tillbaka till recept

Näringsinnehåll

Hela receptet: 348 g kolhydrater

Per portion: 87 g kolhydrater

Ingredienser (4 port)

Pizzadeg:

25 g jäst

3 dl fingervarmt vatten (37 grader)

2 msk olivolja

1 tsk flingsalt

1 tsk strösocker

2 dl dinkelsikt

1 dl fullkornsdinkel

3 dl vetemjöl special

Topping:

1 dl crème fraiche

200 g getost utan skal

2–3 färska rödbetor

2 päron, gärna conference

2 msk pinjenötter

250 g mozzarella

1 msk honung

Citron- och vitlöksolja:

3/4 dl olivolja

1 citron, skalet

1 klyfta vitlök

salt

nymalen svartpeppar

Recept

Anna Wendt

Grillad pizza med rödbetor, getost, päron, pinjenötter och honung

Grillad pizza med rödbetor, getost, päron, pinjenötter och honung

Till det här receptet behöver du en pizzasten för grill. Den hittar du i välsorterade matbutiker för ett par hundralappar. Väl värd investeringen – för när du väl har bakat pizza på grillen vill du aldrig sluta!

Gör så här:

 

  1. Lös jästen i lite av vattnet, häll på resten och tillsätt olivolja, salt och strösocker. Tillsätt mjölsorterna lite i taget tills du får en smidig deg. Knåda degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter tills degen blivit smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs.
  2. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek, ca 45–60 minuter.
  3. Blanda ingredienserna till citron- och vitlöksoljan.
  4. Tänd grillen och vänta tills kolen glöder och blivit lite grå. Kavla under tiden ut degen så tunt det bara går och så att bitarna passar på pizzastenens plåt.
  5. Bred på ett tunt lager crème fraiche och smula över getosten.
  6. Skala rödbetorna och skär dem och päronen i stavar och vänd runt dem i lite olja. Fördela på pizzorna och riv över mozzarellan. Strö över lite pinjenötter och ringla över lite honung.
  7. Lägg pizzastenen på gallret och låt den bli varm under några minuter.
  8. Lägg på plåten med pizzan och sätt på locket, grilla några minuter tills pizzan fått fin färg. Ringla över citron- och vitlöksoljan och skär upp i bitar, ät direkt medan du grillar nästa pizza.

 

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025