« Tillbaka till recept

Ingredienser (4 port)

Kalkonbröstfilé cirka 600 g

Lag:

1 liter vatten

½ dl salt

2 msk socker

1 smulat lagerblad

2 stjärnanis

½ tsk kryddpeppar lätt krossad

½ tsk vitpeppar lätt krossad

½ tsk kryddnejlikor

Glasyr:

1 msk senap

1 msk matlagningsgrädde

½ tsk rivet apelsinskal

Julrimmad Kalkonfilé

Julrimmad Kalkonfilé

Gör så här:

Genom att rimma köttet över natten i en smakrik lag blir det saftigt och fint.

1. Förbered lagen genom att koka upp alla ingredienser och låt svalna.
2. Lägg kalkonfilén i en plastbunke och häll över den avsvalnade lagen. Ställ kallt i kylskåp över natten eller i minst 6–8 timmar.
3. Sätt ugnen på 175° C och smörj en ugnsform med lite matfett.
4. Torka av kalkonfilén och lägg den i formen med en köttermometer i den tjockaste delen. Ställ in i ugnen i cirka 30 minuter, eller tills termometern visar 65° C.
5. Ta ut köttet. Innertemperaturen kommer att stiga medan du låter köttet vila i formen.
6. Blanda under tiden ihop alla ingredienser till glasyren och bred på i ett tunt lager på köttet medan det fortfarande är varmt
7. Lägg upp vackert på ett fat och servera varmt, kallt eller ljummet. Dekorera med vackra rödkålsblad, tranbär och lite grönt.

Förslag på tillbehör hittar du nedan

Näringsinnehåll

En portion: 3,5 g kolhydrater

Recept: Sibylla Wiegert 
Foto: André de Loisted

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025