Ingredienser
2 dl vatten
25 g jäst
1 msk fiberhusk
2 msk pofiber
3 msk olja
½ tsk salt
3-4 dl glutenfri fin mjölmix (210-240g) (Finax eller Semper) – ev grov
Glutenfri pizzadeg
Räcker till tre rundlar eller en stor pizza som täcker en hel plåt.
Gör så här:
Värm vattnet till 37°. Lös upp jästen i vattnet, tillsätt fiberhusken och pofiber och låt blandningen stå och svälla i 10 min tills de blir en tjock och geléaktig massa. Tillsätt oljan, saltet och det mesta av mjölmixen. Arbeta deg väl, gärna i maskin. Låt jäsa övertäckt i ca 30 min. Förbered under tiden önskad fyllning. Värm ugnen till 250°.
Strö därefter resten av mjölblandningen på bakbordet och knåda degen väl.
Dela degen i tre delar, platta ut eller kavla ut till tre rundlar. Lägg dem på en plåt, täckt med bakplåtspapper. Lägg på fyllningen och grädda pizzorna i mitten av ugnen ca 15 min.
Mjölkfri pizzadeg: Använd de mjölkfria/proteinlåga mixerna.
Förslag på fyllning: Tomatpuré eller krossade tomater, oregano/basilika, skinka, champinjoner, kronärtskockshjärtan, ananasskivor, riven ost, korv, oliver.
Glutenfri - kan göras mjölkfri beroende på vilken mix du väljer.
Pizza kan även göras på färdiga bottnar eller på glutenfria tortillas.
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025