« Tillbaka till recept

Näringsinnehåll

Hela smeten: 15 g kolhydrater

En bit: 1,25 g kolhydrater

Ingredienser

Cirka 12 bitar:

½ dl solrosfrön

½ dl sesamfrön

½ dl linfrön

½ dl pumpakärnor

1 tsk fiberhusk

2 krm salt

1 ½ dl mandelmjöl

2 ½ dl vatten, kokhett

Garnering:

1 tsk flingsalt

Recept

Linda Andersson

Fröknäcke

Fröknäcke

Knaprigt knäckebröd fyllt av nyttiga, fiberrika frön – och knappt några kolhydrater, bara 1,25 gram per bit. Fröknäcke är lika gott med pålägg till frukosten som ihop med en god delikatessost, eller som snacks i stället för chips.

Gör så här:

 

  1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda solrosfrön, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, fiberhusk, salt och mandelmjöl i en bunke. Rör om ordentligt.
  2. Koka upp vattnet och häll det över fröblandningen. Blanda ihop allt till en kladdig, lite geléaktig deg.
  3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Dra bort det övre papperet och strö över flingsalt. Lägg papperet med degen på en ugnsplåt. Jämna till kanterna på degen och skär degen i rutor, 4 x 3 st, med en degskrapa eller vass kniv.
  4. Strö över lite flingsalt.
  5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Öppna och släpp ut fukten efter halva gräddningstiden. Låt det stå kvar i eftervärmen om det inte stelnat i mitten.
  6. Låt brödet svalna på plåten och bryt det försiktigt i bitar när det kallnat.

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025