Ingredienser (4 port)
2 msk vegetabilisk olja
2 msk smör
5 gula eller röda lökar
2 vitlöksklyftor
30 g bacon (valfritt)
½ dl konjak
4 msk vetemjöl
2 dl torrt vitt vin
1,2 liter hönsbuljong eller
vatten och kyckling- eller
grönsaksbuljongtärning
salt och peppar
Ost- och vitlökskrutonger:
½ vit limpa eller baguette
3 msk olivolja
½ vitlöksklyfta
30 g gratängost eller riven
mozzarella
30 g parmesanost
Fransk löksoppa med konjak

Gör så här:
En klassisk soppa med gul lök som flamberats med cognac, smaksatts med vitt vin och toppats med ostkrutonger. Soppan blir ännu godare dagen efter.
- Skala, halvera och strimla löken. Lägg i en kastrull med smör och olja.
- Skala och finhacka vitlök och tillsätt den.
- Strimla bacon och tillsätt det.
- Fräs på medelvärme i ca 15 minuter tills löken är mjuk. Rör om då och då.
- Häll sedan på konjak, ta bort från spisfläkten, akta huvudet och tänd på.
- Rör i mjöl.
- Häll i vin och tillsätt buljongen och koka löksoppan en halvtimme – gärna längre.
- Smaka av med salt och vit- eller svartpeppar före servering.
- Ostkrutonger: Sätt ugnen på grill.
- Skär brödet i skivor och sedan i grova tärningar.
- Skala och pressa vitlöken samt blanda den med olivolja i en skål.
- Lägg ut krutongerna på en plåt med bakplåtspapper under och häll över och vänd runt krutongerna i oljan.
- Riv osten och strö den över krutongerna.
- Grilla några minuter och passa dem noga. Ta ut när de fått färg och osten smält.
- Strö krutongerna över soppan i varje tallrik och servera direkt.
Källa: Henrik Mattsson, receptfavoriter.se
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025