« Tillbaka till recept

Ingredienser (4 port)

2 msk vegetabilisk olja

2 msk smör

5 gula eller röda lökar

2 vitlöksklyftor

30 g bacon (valfritt)

½ dl konjak

4 msk vetemjöl

2 dl torrt vitt vin

1,2 liter hönsbuljong eller

vatten och kyckling- eller

grönsaksbuljongtärning

salt och peppar

Ost- och vitlökskrutonger:

½ vit limpa eller baguette

3 msk olivolja

½ vitlöksklyfta

30 g gratängost eller riven

mozzarella

30 g parmesanost

Fransk löksoppa med konjak

Fransk löksoppa med konjak

Gör så här:

En klassisk soppa med gul lök som flamberats med cognac, smaksatts med vitt vin och toppats med ostkrutonger. Soppan blir ännu godare dagen efter.

  1. Skala, halvera och strimla löken. Lägg i en kastrull med smör och olja.
  2. Skala och finhacka vitlök och tillsätt den.
  3. Strimla bacon och tillsätt det.
  4. Fräs på medelvärme i ca 15 minuter tills löken är mjuk. Rör om då och då.
  5. Häll sedan på konjak, ta bort från spisfläkten, akta huvudet och tänd på.
  6. Rör i mjöl.
  7. Häll i vin och tillsätt buljongen och koka löksoppan en halvtimme – gärna längre.
  8. Smaka av med salt och vit- eller svartpeppar före servering.
  9. Ostkrutonger: Sätt ugnen på grill.
  10. Skär brödet i skivor och sedan i grova tärningar.
  11. Skala och pressa vitlöken samt blanda den med olivolja i en skål.
  12. Lägg ut krutongerna på en plåt med bakplåtspapper under och häll över och vänd runt krutongerna i oljan.
  13. Riv osten och strö den över krutongerna.
  14. Grilla några minuter och passa dem noga. Ta ut när de fått färg och osten smält.
  15. Strö krutongerna över soppan i varje tallrik och servera direkt.

Källa: Henrik Mattsson, receptfavoriter.se

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025