« Tillbaka till recept

Näringsinnehåll

151 g kolhydrater

Ingredienser (4 port)

1 varmrökt sik, rensad

500 g färskpotatis

1 knippe dill

Salt

Grönsaker

1 knippe grön sparris

1 knippe späda morötter

1 litet blomkålshuvud

1 knippe rädisor

150 g sugarsnaps

1 knippe salladslök

1 knippe kruspersilja, fint

skuren

Salt

Kaprismajonnäs

1 knippe gräslök

2 kalla hårdkokta ägg

3 dl majonnäs

3 msk kapris

1 citron, rivet skal och

pressad juice

salt och nymalen svartpeppar

Till servering

olivolja

flingsalt

Recept

Mathias Dahlgren

Ett fat sommargrönsaker med rökt sik och kaprismajonnäs

Ett fat sommargrönsaker med rökt sik och kaprismajonnäs

”Jag tänker bjuda på ett fat sommargrönsaker och till det rökt sik som jag har hittat på lilla Ica i Djurhamn. Jag lägger två flaskor vitt vin i frysen så att de hinner bli rejält kalla och tror på jordgubbar till dessert, bara att plocka och snoppa.”

Gör så här:

  1.  Skär gräslöken fint. Skala och finhacka äggen. Blanda majonnäs, ägghack, kapris, gräslök, citronskal och juice. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i en burk eller skål och ställ i kylen.
  2. Tvätta potatisen och lägg i en kastrull med kokande väl saltat vatten tillsammans med dillen. Koka tills potatisen är mjuk, i cirka 15 minuter. Häll av kokvattnet och håll potatisen varm.
  3. Koka upp en annan kastrull med saltat vatten. Ansa och skölj grönsaker och lök. Skär i ätvänliga, grova bitar. Förväll grönsakerna i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter. Häll av kokvattnet.
  4. Lägg upp kokta grönsaker, potatis och fisk på ett serveringsfat, strö över persilja. Ringla över lite olivolja och krydda med flingsalt. Bjud majonnäsen till.

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025