Ingredienser (4 port)
250g färsk äggpasta, gärna spaghetti eller fettucine
1 medelstor zucchini
3 dl riven parmesanost
1 dl olivolja
Ca 1,5 dl citronsaft
Rivet skal av en citron
En rejäl näve färsk hackad basilika
Salt och peppar
Citronpasta

Bibbens absoluta favoriträtt är citronpasta. Det är massor med citron, massor med parmesanost, rejält med olja och lite basilika som man blandar med härligt god pasta. Pasta kan ju vara en riktig utmaning. Detta receptet ”gör” sig inte riktigt med fullkornspasta och det blir inte riktigt samma sak med bönpasta, så vi använder färsk äggpasta i måttliga mängder och drygar ut den med lite mer nyttiga fibrer och vitaminer med hjälp av zucchinipasta.
Gör så här:
Jag gör tunna zucchiniband med hjälp av en potatisskalare eller ett så kallat zestjärn. Eller både och.
Det finns även speciella grönsakssvarvar som gör jättefina tunna band som man kan använda i sallader eller just som pastavarianter.
En härlig grönsallad med lite tomater passar utmärkt till och varför inte en kycklingklubba för att få in lite proteiner i måltiden!
- Svarva, hyvla eller riv zucchinin med zestjärn, potatisskalare eller grönsakssvarv.
- Blanda zucchini med lite salt och låt stå och dra.
- Under tiden så kan man koka upp saltat pastavatten och riva parmesanost.
- Riv skalet på citronen, och lägg åt sidan.
- Pressa citronsaften i en liten skål och vispa i olivoljan under kraftig omrörning tillsätt den rivna parmesanosten och fortsätt blanda väl tills du har fått en ganska jämn smet..
- Blanda till slut i citronskalet och den hackade basilikan.
- Kram ur vätskan ur zucchinin och koka den tillsammans med den färska pastan i ca 2-3 min.
- Spara några matskedar av kokvattnet.
- Sila pastan och zucchinin och lägg tillbaka i kastrullen. Häll på citron-parmesan-oljeblandningen tillsammans med några matskedar av kokavattnet och rör runt väl.
- Dra några varv med pepparkvarnen och servera genast!
Näringsvärde Energi Protein Fett Kolhydrater Fibrer
Per portion 444kcal 68g 33g 20g 2g
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025