Ingredienser (4 port)
4 st tärnade tomater
2 st röda paprikor, i strimlor
1 skivad gul lök
4 ägg
Ev 1 tsk chiliflingor om man gillar lite stark mat
Olivolja
Salt och peppar
Chakchouka

Chakchouka är ursprungligen en nordafrikansk gryta som har haft stor spridning till mellanöstern och även södra europa. Basen är tomater, paprika och lök som man steker ihop till en tjock sås.
Gör så här:
Efter att grönsakerna är hackade och stekta gör man små urgröpningar i såsen för att knäcka ett ägg i varje hål. Ägget får då koka färdigt i såsen. Det blir väldigt vackert i pannan med den djupröda såsen och de solgula äggen; och så smakar det mycket gott. Man kan gärna äta den som huvudrätt med en härlig sallad till eller så kan chakchoukan vara ett tillbehör till några goda biffar, gjorda på kött eller bönor kanske?
Tillagning:
- Fräs löken gyllene i olivoljan i några minuter i en stor stekpanna eller en traktörpanna.
- Tillsätt de strimlade röda paprikorna och de tärnade tomaterna och eventuellt lite torkad chili. Salta och peppra.
- Låt koka under lock i ca 15 minuter. Rör runt då och då.
- Det ska bli en simmig röra. Späd med lite vatten om det ser ut som om det vill fastna i botten. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
- Bered små urgröpningar i den röda röran. Knäck ett ägg i en lite kopp och häll försiktigt ner ägget i hålet. Gör så med alla ägg.
- Låt äggen koka försiktigt i ca 3-4 minuter, precis så att vitan hinner stelna och gulan fortfarande är lite rinnig. Lägg på ett lock om det behövs på slutet.
Näringsvärde Energi Protein Fett Kolhydrater Fibrer
Per portion 183kcal 10g 10g 12g 4g
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025