« Tillbaka till recept

Näringsinnehåll

Hel brownie: 90g kolhydrater

Ingredienser

Choklad:

140 g smör

140 g mörk choklad, i bitar

5 äggulor

5 äggvitor

140 g sötströ

Topping:

kakaopulver

1 dl kokosflingor, rostade

1 dl hackade, rostade salta jordnötter

Recept

Björn Frantzén

Brownie toppad med rostad kokos

Brownie toppad med rostad kokos

Slå luft i äggvitorna tills de är så styva att du kan vända bunken upp och ner. Brownien lyfter med luften i marängen – då behövs inget mjöl.

Gör så här:

Kaka:

  1. Smält smör och choklad i vattenbad. 
  2. Vänd ner äggulorna under vispning och ta blandningen från värmen när den tjocknat något.
  3. Vispa äggvitor och sötströ till en glansig maräng – tillsätt det söta lite i taget under vispningen.
  4. Vänd försiktigt ner marängen i chokladsmeten. Klä en form (ø 20–22 cm) med bakplåtspapper och fyll den med hälften av smeten. Baka på 190 grader tills kakan har stannat, ca 25 minuter.
  5. Låt svalna. Bred på med resten av smeten (som alltså inte gräddas utan serveras som mousse).

Topping:

Pudra kakao på kakan och toppa med kokos och nötter.

 

Ur boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk (Norstedts förlag, 2017).

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025