Näringsinnehåll
Hel brownie: 90g kolhydrater
Ingredienser
Choklad:
140 g smör
140 g mörk choklad, i bitar
5 äggulor
5 äggvitor
140 g sötströ
Topping:
kakaopulver
1 dl kokosflingor, rostade
1 dl hackade, rostade salta jordnötter
Recept
Brownie toppad med rostad kokos

Slå luft i äggvitorna tills de är så styva att du kan vända bunken upp och ner. Brownien lyfter med luften i marängen – då behövs inget mjöl.
Gör så här:
Kaka:
- Smält smör och choklad i vattenbad.
- Vänd ner äggulorna under vispning och ta blandningen från värmen när den tjocknat något.
- Vispa äggvitor och sötströ till en glansig maräng – tillsätt det söta lite i taget under vispningen.
- Vänd försiktigt ner marängen i chokladsmeten. Klä en form (ø 20–22 cm) med bakplåtspapper och fyll den med hälften av smeten. Baka på 190 grader tills kakan har stannat, ca 25 minuter.
- Låt svalna. Bred på med resten av smeten (som alltså inte gräddas utan serveras som mousse).
Topping:
Pudra kakao på kakan och toppa med kokos och nötter.
Ur boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk (Norstedts förlag, 2017).
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025