« Tillbaka till recept

Ingredienser (4 port)

4 portioner:

700 g fasta potatisar

2 st vitlöksklyftor

1–2 färska chilifrukter

1 kruka färsk koriander

Saften från 1 citron

Salt och peppar

Neutral olja till stekning

Recept

Zeina Mourtada

Batata Harra

Batata Harra

Batata harra betyder het potatis och är en favorit från Libanon. Kryddig, syrlig och delikat. En god sidorätt till grillat, gärna fisk eller kyckling.

Gör så här:

  1.  Halvera potatisen och koka i saltat vatten 5–6 minuter så att den mjuknar lite.
  2.  Häll av i en sil och låt stå tills det slutar ånga från potatisen och den är torr.
  3. Strimla vitlök, finhacka chili och koriander. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs vitlök och chili under omrörning. Bränn inte vitlöken, den ska mjukna och bli glansig. Vänd sedan i koriandern och stek lite till. Vänd i potatisen och blanda.
  4. Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg potatisarna rymligt i en ugnsform. Pressa över citron, salta, peppra och blanda.
  5. Tillaga mitt i ugnen tills potatisen får en fin krispig yta och mjuknar i mitten, ca 15–17 minuter.

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025