Ingredienser (4 port)
Bottenlagret:
2 dl frusna blåbär
2 msk havregryn
1 msk agavesirap eller annat sötningsmedel som man föredrar
1 ½ dl osötad mandelmjölk eller
vanlig mjölk
Mellanlagret:
4 msk chiafrön
2 ½ dl osötad mandelmjölk eller annan valfri mjölk
1 tsk agavesirap
Översta lagret:
3 dl frusna blandade bär, till exempel blåbär och hallon
3 dl soyghurt eller annan yoghurt
1 msk flytande honung
Bärig chiafröpudding

Gör så här:
Chiafrön har blivit omåttligt populära i mathälsokretsar och finns numera att få tag på i de flesta matvaruaffärer. Detta är en vacker och enkel efterrätt med en lite knaprig botten, krämig pudding i mitten och en fräsch smoothie på toppen.
1. Börja med bottenlagret: mixa alla ingredienserna med en stavmixer eller i en blender så att det blir en liten smet. |
2. Fördela blåbärssmeten i fyra glas. Ställ dem i frysen i 15–20 min. |
3. Under tiden kan du blanda till mellanlagret. Vispa ihop ingredienserna och häll blandningen jämnt fördelad i de fyra glasen från frysen med den nu lite stelnade blåbärssmeten. |
4. Ställ kallt i kylskåp. Låt stå i minst fyra timmar eller över natten. |
5. Det översta lagret, smoothien, gör du precis innan du ska servera efterrätten. Blanda alla ingredienserna i mixern och kör till en fluffig smoothie. Späd med lite mandelmjölk om du tycker att den blir för tjock. |
6. Fördela smoothien i glasen och servera! |
Näringsinnehåll
26,7 g kolhydrater
Recept: Sibylla Wiegert
Foto: André de Loisted
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025