« Tillbaka till recept

Näringsinnehåll

En portion: 35g kolhydrater

Ingredienser (4 port)

Köttbullar:

400 g fläskfärs

2 msk kycklingbuljong

1/2 msk salt

2 vitlöksklyftor, rivna

1 msk riven ingefära

2 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade

1 msk fisksås

2 msk sesamfrön, rostade

1 msk malen spiskummin

1 msk grovt krossade korianderfrön

Quinoa:

4 portioner röd quinoa

kycklingbuljong (lika mycket som vattenmängden som anges på quinoaförpackningen)

1 msk sesamolja

Sockerärter:

1 ask sockerärtor (ca 200 g), strimlade

2 msk hackad mynta

2 msk hackad koriander

1 msk sesamolja

1 msk limesaft

Röd curryyoghurt:

2 dl grekisk eller turkisk yoghurt

1 msk röd currypasta

1 msk neutral rapsolja

Tillbehör:

1 dl rostade och hackade pistaschnötter

Rostade sesamfrön

Recept

Björn Frantzén

Asiatiska köttbullar, sockerärter, pistaschnötter och röd curryyoghurt

Asiatiska köttbullar, sockerärter, pistaschnötter och röd curryyoghurt

Det går snabbt och är inte svårare att göra än klassiska svenska köttbullar, snarare snabbare och enklare.

Gör så här:

Köttbullar

  1. Blanda alla ingredienser till en smidig färs i en köksmaskin.
  2. Rulla till små köttbullar.
  3. Lägg på en smord plåt och ugnsbaka på 100 grader tills de är färdiga, dvs. innertemperaturen är 68 grader.

Quinoa:

Skölj quinoan enligt anvisningen på förpackningen och koka mjuk i buljongen. Vänd upp med sesamoljan.

Sockerärter:

Vänd upp ärterna med örter, olja och limesaft.

Röd curryyoghurt:

Fräs curryn i lite olja och låt svalna. Vänd ner i yoghurten och resten av oljan. Smaka av med salt och citronsaft.

Toppa med hackade nötter och rostade sesamfrön


Ur boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk (Norstedts förlag, 2017).

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025