Näringsinnehåll
En portion: 35g kolhydrater
Ingredienser (4 port)
Köttbullar:
400 g fläskfärs
2 msk kycklingbuljong
1/2 msk salt
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven ingefära
2 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade
1 msk fisksås
2 msk sesamfrön, rostade
1 msk malen spiskummin
1 msk grovt krossade korianderfrön
Quinoa:
4 portioner röd quinoa
kycklingbuljong (lika mycket som vattenmängden som anges på quinoaförpackningen)
1 msk sesamolja
Sockerärter:
1 ask sockerärtor (ca 200 g), strimlade
2 msk hackad mynta
2 msk hackad koriander
1 msk sesamolja
1 msk limesaft
Röd curryyoghurt:
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 msk röd currypasta
1 msk neutral rapsolja
Tillbehör:
1 dl rostade och hackade pistaschnötter
Rostade sesamfrön
Recept
Asiatiska köttbullar, sockerärter, pistaschnötter och röd curryyoghurt

Det går snabbt och är inte svårare att göra än klassiska svenska köttbullar, snarare snabbare och enklare.
Gör så här:
Köttbullar
- Blanda alla ingredienser till en smidig färs i en köksmaskin.
- Rulla till små köttbullar.
- Lägg på en smord plåt och ugnsbaka på 100 grader tills de är färdiga, dvs. innertemperaturen är 68 grader.
Quinoa:
Skölj quinoan enligt anvisningen på förpackningen och koka mjuk i buljongen. Vänd upp med sesamoljan.
Sockerärter:
Vänd upp ärterna med örter, olja och limesaft.
Röd curryyoghurt:
Fräs curryn i lite olja och låt svalna. Vänd ner i yoghurten och resten av oljan. Smaka av med salt och citronsaft.
Toppa med hackade nötter och rostade sesamfrön
Ur boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk (Norstedts förlag, 2017).
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025