Ingredienser (4 port)
6 svenska äpplen
1 stor gul lök
3 msk färsk riven ingefära
2 dl äppelcidervinäger
4 dl mörkt muscovadoråsocker
3 dl russin
2 chilifrukter
3 stora vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 lime
1 tsk salt
Äppelchutney med sting
Säsongens råvara
Gör så här:
1. Skala, kärna ur och grovhacka äpplena.
2. Finhacka löken, vitlöken och chilifrukterna, riv ingefäran.
3. Lägg alla ingredienserna i en kastrull, häll över vinäger och pressa i limesaften. Blandningen ska sjuda i ca en timme.
4. När chutneyn kokat klart häller du upp den på varma, väl rengjorda glasburkar. Förslut genast och låt den stå i 2–3 veckor för att ”gotta till sig” innan den serveras.
Passar utmärkt till grillat kött.
Senast uppdaterad: 19 feb. 2025