« Tillbaka till recept

Ingredienser (6 port)

Receptet kommer från boken "Från skott till stek", Norstedts, 2015.

Ingredienser

500 g älgkött, till exempel

stek eller bog

200 g rökt sidfläsk, gärna

enrisrökt

2 morot

2 palsternackor, små

1 gul lök

4 vitlök klyftor

1 paprika röd

½–1 chili, t ex spansk

peppar

matolja

smör

3–4 dl rödvin

1 dl viltfond

ca 1 l vatten

6 potatis

Kryddor

2 tsk torkad timjan

2 tsk rökt paprikapulver

1 msk kumminfrön

1 msk torkade rönnbär

Till servering

crème fraiche eller

smetana

bröd

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Tips från dietisten. Ur blodsockersynpunkt blir receptet extra bra om grytan serveras med en bit surdegsbröd, som höjder blodsockret långsammare.

Gör så här:

1. Låt köttet bli rumstempererat. Skiva kött och sidfläsk.
2. Mortla, hacka eller mixa kryddorna.
3. Skiva morot, palsternacka, lök, vitlök, paprika och chili.
4. Hetta upp olja och en klick smör i en gryta. Bryn kött och fläsk.
5. Blanda ner alla grönsaker och kryddor och stek ytterligare några minuter.
6. Slå på vin, fond och vatten och låt puttra på låg värme under lock ca 3 timmar. Kolla till grytan då och då, späd eventuellt med mer vatten.
7. Skala potatisen och skär den i bitar. Lägg ner potatisen i grytan när köttet är mört och låt puttra ytterligare 10 minuter.
8. Smaka av med salt och peppar och servera med crème fraiche eller smetana och bröd.

Senast uppdaterad: 19 feb. 2025