Olika läkare och få vårdbesök är verkligheten för många med diabetes
Ett regelbundet stöd från vården är avgörande för en bra hälsa eftersom personer med diabetes själva ansvarar för egenvården av sjukdomen. Många träffar dock inte en diabetesläkare varje år och bland personer med diabetes typ 2 uppger var tredje att de träffar olika läkare vid sina besök. Det framgår av Diabetesbarometern 2023, där vården i regionerna jämförs för andra året i rad.
– Diabetes kräver en omfattande och komplex egenvård. Det ställer stora krav på sjukvården och individen. Regionerna måste säkerställa regelbunden kontakt mellan vården och patienterna, men också se till att de som lever med en kronisk sjukdom inte behöver möta nya människor varje gång de besöker sin mottagning, säger Björn Ehlin, ordförande för Svenska Diabetesförbundet.
Diabetesbarometern 2023 bygger på statistik från Nationella Diabetesregistret och enkätsvar från 3 530 medlemmar i Svenska Diabetesförbundet. Totalt har 15 faktorer analyserats och när regionerna rankas hamnar Uppsala i topp och Blekinge tillsammans med Gävleborg i botten.
Bristande kontinuitet i kontakterna med vården är det som medlemmarna upplever har försämrats mest jämfört med förra årets undersökning. Många träffar inte en diabetesläkare varje år och bland personer med diabetes typ 2 uppger 36 procent att de träffar olika läkare vid sina besök. Bland personer med diabetes typ 1 är det 24 procent. Att många möter nya ansikten när de är i kontakt med vården försvårar den regelbundenhet som är viktig för alla som lever med en kronisk sjukdom som diabetes. En av fem med diabetes typ 2 anser att kontinuiteten i diabetesvården fungerar dåligt.