
Teddy – länge Bantings levande mirakel
Femåriga Teddy Ryder vägde tolv kilo när han kom till Toronto med sin mamma Mildred och blev en av de tolv första i världen att få insulin. I ett år hade han behandlats med svältdiet i hopp om ett under. Ryktet om Frederick Bantings insulinförsök nådde hans farbror Morton, som var läkare, i sista ögonblicket. Morton vädjade desperat om att Teddy skulle få ingå i testerna. Bantings första svar var att han inte skulle ha tillräckligt med insulin förrän i november. ”Teddy lever inte då”, förklarade Morton.
Den 10 juli 1922 fick Teddy sin första injektion och inom två veckor började han öka i vikt. I september firade familjen hans sexårsdag och Banting kom på kalaset. Ryder och Banting brevväxlade fram tills Banting dog i en flygplanskrasch 1941. I sitt första brev skrev Teddy: ”Kära doktor Banting, jag önskar att du kunde se mig. Jag är en tjock pojke nu och mår bra. Jag kan klättra i träd.”
Bilderna visar Teddy Ryder 10 juli 1922 (till vänster) och exakt ett år senare, 10 juli 1923 (i mitten).
Teddy Ryder fick förbli frisk hela sitt liv och dog 76 år gammal 1993. Han var då den människa som överlevt längst med insulin, i 71 år.
”Jag lovar, du skulle tro att det var en saga”
Elizabeth Hughes (till höger i bild), dotter till USA:s utrikesminister, fick typ 1-diabetes elva år gammal 1919 och hölls knappt vid liv med Allens svältdiet. När hennes föräldrar hörde om experimenten i Toronto kontaktade de Banting, som tog emot henne i augusti 1922. Elizabeth var en av hans sjukaste patienter. Han satte henne på insulin omedelbart.
I ett brev hem till sin mamma skrev Elizabeth: ”Jag lovar, du skulle tro att det var en saga. […] Tanken att jag kommer få ha en vanlig, frisk tillvaro är bortom all begriplighet.” Elizabeth Hughes levde till 1981.
Foto: University of Toronto
Källor: University of Toronto Library, Banting house museum och Hans Jönsson Diabethics
Ur Allt om Diabetes, nr 1 2021
Läs mer ur samma nummer:
Ja må vi leva – om hur insulinets upptäckt 1921 förändrade livet för människor med diabetes
Insulinets historia – viktigaste genombrotten som format modern behandling