Nya sätt att ta insulin i forskarnas labb
Piller
Att ta insulin genom munnen i form av ett piller har varit ett önskemål i 100 år. Det är det enklaste sättet att ta många mediciner, men stöter på patrull eftersom insulin bryts ned i den sura magmiljön. Det krävs också någon form av biologisk ”mekanism” i tabletten som gör magslemhinnan mer genomsläpplig för insulin. Det betyder att dosen som måste tas för att tillräckligt mycket insulin ska nå blodet måste vara många gånger större än om insulinet injiceras i huden – vilket kan göra behandlingen dyr. Insulinet måste också kapslas in på ett sätt som kan styra frisättningen. Tablettformen passar troligen bäst för långtidsverkande basinsulin. Just nu testas ett par kandidater i olika studier.
Insulinplåster
Amerikanska forskare har utvecklat ett smart insulinplåster som både känner av blodsockernivån och utsöndrar insulin efter behov. Insulinet finns laddat i mikronålar som sticker en halv millimeter in i huden. När blodsockret stiger aktiveras nålarna. Plåstret har än så länge bara testats på möss och grisar. Blodsockret hos en minigris med typ 1 diabetes kunde hållas i schack i 20 timmar. Ett insulinplåster på marknaden ligger troligtvis tio år framåt i tiden.
Inhalerat insulin
Inhalerbart insulin har funnits i Sverige under namnet Exubera, men avregistrerades eftersom sjukvårdens intresse var för lågt. I dag finns Afrezza godkänt i USA som snabbverkande måltidsinsulin. Insulin i pulverform kräver en ungefär tio gånger så hög dos för att ge samma effekt som om det injiceras i huden. Många läkare är skeptiska till inhalerat insulin eftersom det är oklart hur lungorna påverkas av långtidsbehandling.
Gel på huden
Läkemedel i gelform finns redan mot smärta och testosteronbrist. Insulinet är en mycket större molekyl än dessa och är därför svårt att få att tränga igenom huden. Gelförsöken ligger heller inte långt fram i forskningen och blir troligen aldrig en verklig produkt på marknaden.
Under tungan
Skulle kunna fungera. Vägen under tungan är lika enkel som piller, med fördelen att insulinet slipper passera de nedbrytande magsyrorna. Ett korttidsverkande insulin som sprayas under tungan har testats i några mindre studier. Dosen som behövdes för att få någon effekt på blodsockret var dock hög.
Nässpray
Låter lockande enkelt, men har varit svårt att få att fungera med insulin. Dock släpptes glukagon – insulinets motpol – som näs- spray 2020 och används för att snabbt höja blodsockret vid blodsockerfall.
Ur Allt om Diabetes, nr 1 2021