Insulinet 100 år

medalj webb 2.png
Ja må vi leva!

Ja må vi leva!

Insulinets upptäckt är ett av 1900-talets stora  medicinska  genombrott. Miraklet i Toronto 1921  räddade som i ett trollslag livet på miljontals  människor med diabetes. En av världens mest  fruktade sjukdomar gick plötsligt att behandla.

Landvinningar för ett längre liv

Landvinningar för ett längre liv

1900-talet har inneburit många framsteg för människor som lever med diabetes. Diabetesfonden har tagit fram en affisch som visar på de framsteg som gjorts under 120 år.

Fritt insulin – en kamp som fortfarande pågår

Fritt insulin – en kamp som fortfarande pågår

I 66 år har insulinet varit gratis i Sverige. Men inte utan fight. Att betala för ett livsnödvändigt hormon är orimligt, anser Diabetesförbundet, som fortsätter att försvara det fria insulinet så länge det behövs.

Insulinets historia

Insulinets historia

Sjukdomen diabetes har varit känd sedan årtusenden. Någon bot har ännu inte upptäckts och en effektiv behandling startades först 1921. Då hade forskarna äntligen lärt sig hur det mystiska insulinet kunde föras över från djur till människa.

Historien om diabetes och insulinets upptäckt

I boken "Historien om diabetes och insulinets upptäckt", som Diabetesförbundet gett ut tillsammans med vetenskapsjournalisten Tord Ajanki, går det att läsa om händelserna i Toronto sommaren 1921 då två unga forskare mot alla odds i ett eländigt utrustat laboratorium upptäcker insulinet. Få medicinska upptäckter har fått sådan omedelbar slagkraft - med några få injektioner hämtades döende patienter tillbaka till livet och den tidigare dödliga sjukdomen blev en behandlingsbar sjukdom.

Boken finns att köpa i vår webbutik: butik.diabetes.se 

Insulin - inte för alla

Insulin - inte för alla

Skyhöga priser tvingar amerikaner att korsa gränsen till Kanada för att köpa sitt insulin. I delar av Afrika förväntas en person som får typ 1-diabetes inte överleva mer än ett år. Varför finns insulin, en 98-årig medicin, fortfarande inte tillgängligt för alla?