Blodsocker (H1)
Ingress: När du testar blodsockret mäter du ditt så kallade P-glukos. P står för plasma, som är en del av blodet. Värdet mäts i mmol/l och anger den mängd socker (glukos) som för tillfället finns i blodet. I vardagligt tal kallas P-glukos "blodsocker"
Höga och för låga nivåer av socker i blodet är obehagliga (h2)
I det dagliga livet gäller det att balansera det som höjer och det som sänker blodsockret. Målet är att få en låg och jämn nivå. Både för höga och för låga nivåer av socker i blodet är obehagliga. Blir blodsockret mycket för högt eller mycket för lågt är det till och med farligt.
En god blodsockerkontroll är den viktigaste enskilda faktorn för att undvika akuta problem och kroniska komplikationer vid diabetes.
Mat höjer blodsockret (h3)
Insulin och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med typ 1-diabetes har för att påverka sitt blodsocker, men det är många faktorer som spelar in och påverkar ditt blodsocker.
- Insulinkänning, känning, vara låg eller känna sig låg är alla begrepp som står för lågt blodsocker, något som även kallas för hypoglykemi.
- Högt blodsocker, även kallat hyperglykemi, kan uppstå av flera olika orsaker. Det kan till exempel uppstå om du äter för mycket i förhållande till den mängd insulin du tar eller om du är mer stillasittande än vanligt.