Mat för dig som har diabetes

Vad ska man egentligen äta när man har diabetes? De budskap man möts av kring kosten är ofta motstridiga och skiftande. Bra mat vid diabetes behöver inte vara tråkig mat. Den bästa försäkringen för att du ska få den näring som du behöver är en variation av livsmedel.

Svenska Diabetesförbundets förhållningssätt till mat

Svenska Diabetesförbundet vill förstås att alla som lever med diabetes ska få ett så bra liv som möjligt. Vägen till målet kan dock se helt olika ut, alla mår inte bra av exakt samma kosthållning, precis som alla inte mår bra av samma typ eller dos av medicin. Vi både vill och behöver acceptera att människor är olika. För vissa känns traditionell diabeteskost som ett självklart val medan andra tilltalas mer av medelhavskost eller LCHF. 

Svenska Diabetesförbundet kan aldrig ersätta vården i frågor kring kost och din behandling, utan vi hänvisar till de rekommendationer som Socialstyrelsen ger. Vi understryker däremot vikten av att sjukvården har aktuell kunskap om vad som kan ge positiva effekter för hälsan på kort och lång sikt. Mycket viktigt är också att de råd och det stöd du får kring kosten anpassas efter just dig som individ, eftersom alla koster och alla livsmedel inte passar alla.

Socialstyrelsens vägledning om mat vid diabetes

2023 gavs skriften "Kost vid diabetes hos vuxna" ut som ett kunskapsstöd där Socialstyrelsen vill öka förståelsen för kostens betydelse i diabetesvården för vuxna.

Föreslagna koster och livsmedel

Källa: Socialstyrelsen, "Kost vid diabetes hos vuxna" (2023)

Medelhavskost 

Så kallad medelhavskost innebär bland annat ett högt intag av fibrer, baljväxter och nötter. Det finns ett samband mellan att äta medelhavskost och en minskad risk att dö i förtid för personer med typ 1- och typ 2-diabetes.

 

Medelhavskostens matpyramid, Socialstyrelsen

Bild från "Kost vid diabetes hos vuxna", Socialstyrelsen (2023)

Med sitt höga inslag av fullkornsprodukter, grönsaker, baljväxter och frukt ger medelhavskosten alla de näringsämnen som krävs för en fullgod kost. Det ger en möjlighet att bli mätt på livsmedel som innehåller förhållandevis lite energi. Det kan vara en fördel framför allt för den som vill gå ner i vikt. Denna typ av kolhydrater bidrar till en långsammare blodsockerstegring än exempelvis vitt ris och vitt bröd. Fisk ingår också, liksom små mängder av rött kött och fågel. Även magra mejeriprodukter ingår i medelhavskosten. Kosten ger ett relativt högt intag av omättat fett från exempelvis nötter, oliv- och rapsolja, vilket kan påverka flertalet blodfetter gynnsamt. En högre andel fett i kosten gör det också lättare att undvika blodsockerstegringar från kolhydrater. I medelhavskosten står fettet för 30–45 procent av den totala energin. Det är värt att notera att feta livsmedel innehåller mycket energi vilket kan påverka det totala energiintaget och därmed möjligheten att gå ner i vikt.

Livsmedel som Socialstyrelsen rekommenderar att äta mer av: 

  • Grönsaker
  • Baljväxter
  • Fisk
  • Fullkorn
  • Frukt
  • Nötter 

Strikt lågkolhydratkost och andra koster

Många av våra medlemmar berättar om andra kosthållningar som fungerar bra för dem, så som strikt lågkolhydratkost, LCHF (low carbohydrat high fat), paleolitisk kost eller 5:2. Dessa erfarenheter bör tas tillvara. Enligt Socialstyrelsen är det ännu oklart om dessa koster är bra på sikt vid diabetes då det fortfarande saknas tillräckligt vetenskapligt underlag och studier som bedömer eventuella risker över en längre tid. Kunskapen om olika kosthållningar vid diabetes kommer förhoppningsvis öka de närmaste åren.

Svenska Diabetesförbundet vill uppmuntra till att prova dig fram till en kosthållning som fungerar för just dig. Vi vill också uppmuntra dig till ett nära samarbete med vården. Tillsammans kan ni se om du är på rätt väg med den kosthållning du väljer.