Hyperglykemi - högt blodsocker
Högt blodsocker, även kallat hyperglykemi, kan uppstå av flera olika orsaker. Det kan till exempel uppstå om du äter för mycket i förhållande till den mängd insulin du tar eller om du är mer stillasittande än vanligt.
Högt blodsocker, även kallat hyperglykemi, kan uppstå av flera olika orsaker. Det kan till exempel uppstå om du äter för mycket i förhållande till den mängd insulin du tar eller om du är mer stillasittande än vanligt.
Du kanske tillhör dem som lätt känner att blodsockret ligger högt genom att du blir törstig, att du behöver kissa ofta, att du känner dig trött eller allmänt obehaglig till mods? Andra kan känna sig som vanligt trots höga värden på 15-20 mmol/l. Den individuella spännvidden för att själv uppfatta blodsockerförändringar är alltså stor. Testa därför alltid ditt blodsocker om du inte mår bra.
Blodsockret ligger för högt för dig när det under en längre tid ligger över dina målvärden. Höga blodsocker under längre perioder gör att risken för komplikationer till följd av sjukdomen ökar. Enstaka höga blodsockervärden påverkar däremot inte risken för komplikationer. Förutom att de höga halterna ökar risken för följdkomplikationer, ger de samma symptom som vid sjukdomsdebuten: törst, ökade urinmängder och trötthet.
Faktorer som höjer blodsockret är förutom kolhydratrik mat och dryck, fysisk inaktivitet, akut sjukdom, operationer, infektioner med feber, stress, vissa läkemedel exempelvis kortison.
Om blodsockret är högre än 15 mmol/L och man har utvecklat syror (ketoner) i blodet och i urinen är det tecken på akut insulinbrist och risken är mycket stor att man utvecklar ketoacidos med risk för ett diabeteskoma.
Ketoacidos är ett livshotande tillstånd som beror på en kraftig frisättning av ketonkroppar sk acetonkroppar som gör att blodet blir surt. Det inträffar vid brist på insulin hos personer med typ 1-diabetes. Ketonkroppar frisätts i blodet när kroppen övergår till att använda fett som bränsle i stället för kolhydrater.
Typiska symtom på ketoacidos är törst, illamående, buksmärtor, kräkningar, omtöckning och personens utandningsluft luktar aceton och tillståndet leder så småningom till medvetslöshet.
Orsaken till att man utvecklar ketoacidos är att man har brist på insulin. Det kan vara så att man glömt ta sitt insulin, insulinpumpen fungerar inte, om man har ett ökat insulinbehov eller om man har en infektion med feber eller magsjuka, diarré.
Personens blodsocker är för högt och det finns ketoner i blodet eller i urinen.
Det är viktigt att en person som visar tecken på ketoacidos snabbt kommer till sjukhus för behandling med insulin och vätska.